A régieket narancs-oligarchák váltják? - ellenzéki össztűz Sukoró-ügyben

Az LMP és az MSZP is válaszokat követel Orbán Viktortól az eltitkolt, de kiszivárgott találkozójáról a sukorói kaszinóberuházás megálmodójával.

"Az LMP levelére, ahogy illik, levélben válaszoltunk, és ha a párt szeretné, akkor természetesen nyilvánosságra hozhatja a választ" - mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője azután, hogy az LMP azt kérte: Orbán Viktor kormányfő haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott tárgyalása tartalmát.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdai, a miniszterelnökhöz írt és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel a befektetőt. Az LMP kérte, hogy Orbán Viktor haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott tárgyalása tartalmát.

Schiffer András kérte továbbá, hogy a kormányfő támogassa a kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezéséről szóló - Jávor Benedek képviselőtársával együtt előterjesztett - törvényjavaslatukat. Az LMP szerint a sukorói kaszinóberuházás ügye az elmúlt egy évben egyszerre vált a "banánköztársasági mutyikormányzás" és a multinacionális befektetőket egyoldalúan kedvezményező, természeti örökségünket feláldozó fejlesztéspolitika szinonimájává.

"Ez a botrány nem jöhetett volna létre, ha 2006-ban az MSZP - az Ön pártjával egyetértésben - nem alkotja meg azt a kiemelt beruházási törvényt, amely megengedhetetlen korrupciós nyomás alá helyezte a Köztársaság mindenkori kormányát" - tette hozzá az LMP frakcióvezetője. Schiffer András emlékeztetett arra: tavaly tudták meg, hogy 2008 tavaszán miről tárgyalt a sukorói King,s City-beruházásban érdekelt befektetői csoport Gyurcsány Ferenccel; az LMP részben ennek alapján tett feljelentést a múlt év őszén a korábbi kormányfő ellen. "Az LMP komolyan veszi az oligarchák elleni fellépést: minket nem az nyugtat meg, ha a régieket narancs-oligarchák váltják, hanem ha megszabadítjuk a magyar demokráciát az oligarchák befolyásától" - zárul a nyílt levél.

A keddi Népszava forrás megjelölése nélkül azt írta: még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel.
A Hírszerzőnek kedden Havasi Bertalan megerősítette az információt, amely szerint találkozott Orbán Viktor és Ronald Lauder.

Az MSZP ugyancsak kedden közölte, szeretnék megtudni, milyen feltételeket szabott Orbán Viktor a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban. A közlemény felidézi: a kiszivárgott információk szerint Orbán azt nehezményezte, hogy bár ő ellenzékben van, de nem tűri, hogy vele történt egyeztetés nélkül épüljön kaszinó Magyarországon. Mindezt arra alapozta, hogy akkor négy kaszinóberuházás folyt és csak a sukoróiról nem egyeztettek vele.

Az MSZP ennek kapcsán szeretné tudni azt is, hogy a másik három kaszinó ügyében milyen feltételeket szabott Orbán Viktor, valamint azt, hogy Budai Gyula ezt az ügyet is kivizsgálja-e.
Az ellenzéki párt azt is megkérdezte, hogy "minden beruházás alkalmával kalkulálhatunk azzal, hogy Martonyi úr házában Orbán Viktor elé kell járulnia személyes vizitre minden beruházónak és engedélyt kell kérjen tőle személyesen?"

"Bár tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP-nek nem kenyere a kontroll, amit a kormányülések jegyzőkönyveinek antidemokratikus eltörlése is jelez, de készült erről a találkozóról jegyzőkönyv? Hivatalos találkozó volt?" - írják a szocialisták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.