A Q-láz forrása még ismeretlen

Baranyában már kilencvenegyen betegedtek meg a magas lázzal járó tüdőgyulladásban, eddig huszonkét beteg szorult kórházi ellátásra.

A siklósi járásban április eleje óta kilenc település 91 lakója betegedett meg Q-láztól, s közülük 22-en szorultak 4-7 napos kórházi ápolásra - erről Kassay Veronika, Baranya megye tisztifőorvosa tájékoztatta tudósítónkat. A magas lázzal, levertséggel, fejfájással és tüdőgyulladással járó betegség két hetes antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Bár a legyengült, idős emberek számára – ha a kórt későn kezdik kezelni, akár - végzetes is lehet a Q-láz, Baranyában eddig a betegek egyike sem volt életveszélyes állapotban.

A Q-láz állatról – főképp kecskéről, juhról és szarvasmarháról – terjed emberre. A baktérium kullancscsípés révén jut be az állatokba, s főleg a trágyával vagy elléskor jut ki a kórokozó a jószágokból. Így általában az állattartó telepek dolgozói szoktak elsőként megbetegedni, Baranyában viszont eddig egyik telep alkalmazottja sem kapta el a Q-lázat. A tisztiorvosi szolgálat azt feltételezi, hogy valamelyik dél-baranyai állattartó telepről a szél sodorhatta a baktériumot a lakott településekre, s ez okozta a viszonylag nagy számú megbetegedést.

Az is megállapítható, hogy a betegség immár lecsengőben van, egy hónappal ezelőtt több volt az ápolásra szoruló Q-lázas, mint most. Magyarországon egyébként 35 éve volt utoljára Q-láz, s bár Európában ritkán fordul elő ez a betegség, az elmúlt években felütötte a fejét a kór Nagy-Britanniában, Hollandiában és Szerbiában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.