A polgármester és a jegyző felmentését kezdeményezték Tiszaderzsen

Tiszaderzs polgármesterének és jegyzőjének felmentését kezdeményezte a község képviselő-testülete - közölte a Szolnok megyei kormányhivatal sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Korim Éva tájékoztatása szerint a február 14-ei ülésen tárgyalt előterjesztésekben Herédy Dezső (független) polgármesteri tisztségének megszüntetését és Bóta Mihály jegyző közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését kezdeményezték. A képviselők mindkét esetben egyhangúlag határoztak az adott javaslat elfogadásáról.


A kormányhivatal szóvivője hozzátette: a továbbiakban a polgármester ügyében első fokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság hivatott eljárni. A döntés megszületéséig Herédy Dezső elláthatja elöljárói feladatait. Bóta Mihály jegyző az őt érintő napirendi pontnál már nem volt jelen, arra hivatkozva, hogy táppénzes állományban van. Így a köztisztviselői jogviszony megszüntetésének kezdeményezéséről szóló írásos határozatot nem tudták neki átadni.


A közlemény szerint a tiszaderzsi önkormányzati ülésen tanácskozási joggal részt vettek a megyei kormányhivatal munkatársai, akik a jegyzőnek, illetve a jegyző távozása után a képviselő-testületnek szakmai segítséget nyújtottak.


Richter Tibor, az önkormányzat független képviselője az első határozatot az MTI-nek azzal indokolta, hogy álláspontjuk szerint Herédy Dezső sorozatos mulasztásaival veszélybe sodorta a tiszaderzsiek háziorvosi és fogorvosi ellátását. Hozzátette: a jegyzőt érintő kezdeményezés pedig egy alku tárgya volt, mert a polgármester korábbi testületbeli támogatói csak így szavazták meg a Herédyvel kapcsolatos előterjesztést.


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény értelmében a polgármester sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt a képviselő-testület - minősített többséggel hozott határozata alapján - keresetet nyújthat be a polgármester ellen az illetékes megyei, fővárosi bírósághoz a polgármester tisztségének megszüntetése érdekében. "Egyidejűleg kérheti a polgármesternek e tisztségéből történő felfüggesztését is" - mondja ki a jogszabály.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.