A Petőfi közszolgálati - pert nyert a Magyar Rádió az ORTT ellen

A bíróság a Magyar Rádiónak adott igazat az ORTT-vel szemben: a Petőfi adó egymagában nem vizsgálható, a rádió összes csatornájának együttvéve kell a médiatörvényben előírtnak megfelelően sokszínűnek lennie.

Elsőfokú, nem jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte szerdán a Fővárosi Bíróság azt a médiahatósági határozatot, amely szerint nem felel meg a közszolgálatiság követelményeinek (azaz nem a társadalom egészének szól, nem sokszínű információforrás, nem minőségi műsorokat sugároz) a Magyar Rádió MR2-Petőfi adójának műsorszolgáltatása. A bíróság legfőbb érve megegyezik a rádió érvelésével: a rádió teljes műsorszolgáltatásában kell érvényesülnie a közszolgálatiságnak, nem az egyes adókon belül.

A bíróság emellett megállapítja: a médiahatóság elmarasztaló döntés rendelkező része és indoklása több ponton nincs összhangban egymással, emellett az ORTT túllépte hatáskörét: olyan kérdésben - az MR közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának teljesülése ügyében - foglalt állást, amelyre nem jogosult, adta hírül az MTI.

Az ORTT-ből név nélkül nyilatkozók a NOL-nak megerősítették: a Petőfi rádió két éve indult új műsorpolitikája "szúrja" a médiahatóság szemét. Ez ugyanis a 18-39 éves korosztályt célozta meg - egyesek szerint kissé "agresszív" - zenei műsorkínálatával. A kereskedelmi rádiózás felől pedig azzal vádolják a közrádiót, hogy közpénzből "kvázi kereskedelmi csatornaként" műkdöteti a Petőfit.

A „hivatalos" médiahatóság szűkszavúan reagált a bíróság határozatára. Berényi Diána szóvivő lapunknak azt mondta: fellebbeznek, ám az írásbeli indoklás megérkeztéig nem kívánják kommentálni a döntést.

Such György, a Magyar Rádió elnöke a „józan ész és a jogszabályok győzelmének" nevezte a nem jogerős bírósági döntést. A rádiós vezető a Népszabadságnak úgy érvelt: mindvégig érezték a médiahatóság részéről a „kulturális ellenkezését", ám ennek nincs jogi alapja. - E nélkül csak egy „sanzonbizottsági döntésnek" minősíthetem az ORTT határozatát - mondta lapunknak Such, hozzátéve: a Kádár-korra jellemző értékítélet a komolyzenét tekinteni kizárólag „kultúrának", a könnyűzenét, esetleg annak alternatív irányzatai pedig „értéktelennek" kikáltani.

Az elnök kérdezett is az őket bírálóktól: az vajon normális volt, hogy korábban a közrádió szinte nem ért el ahhoz a korosztályhoz (18-39 év), amelyből most az MR2-Petőfi révén napi átlagban 150 ezer főt érnek el? Az elnök határozottan cáfolta az ORTT által ma kiadott információt, miszerint az MR2-Petőfi Rádió közvetítené a legtöbb nem magyar zeneszámot (január-április között az összes zeneszám közel 80 százaléka az ORTT szerint). Such szerint a médiahatóság „nem magyarnak" tekinti azokat a számokat is, amelyek magyar szerzőkhöz és előadókhoz köthetők, ám angolul írják vagy adják elő számaikat. - A mi adataink szerint bőven harminc százalék felett van a magyar zene aránya - szögezte le a rádió elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.