A pátyi képviselők a golfra szavaztak

Páty képviselőtestülete az ombudsmani állásfoglalás ellenére támogatja a sávolyi beruházásról elhíresült Grupo Milton golffalu terveit.

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület. Inkább saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően.

Tollner József független képviselő elmondta, hogy a rendkívüli testületi ülésen 9-4 arányban elvetették a Fülöp Sándor "zöld" ombudsman által megküldött, számos jogi aggályt felsoroló ajánlást, egyúttal egy saját szakértő megbízásáról határoztak.

A képviselő-testület ezután elfogadta a golf-projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő településrendezési szerződést, valamint az e dokumentum részét képező, jelzálogra vonatkozó kitételeket.

A független képviselő elmondása szerint, míg az önkormányzat értékbecslője körülbelül 3 milliárd forintra értékelte a spanyol cég által jelzálogként felajánlott székesfehérvári ipari ingatlant, addig a civilek szakértője úgy vélekedett: a legelő besorolású terület legfeljebb 1,5 milliárdot ér, s ezen összegnek is csak az egyharmadára javasolt a jelzálog megkötése. 

Tollner József elmondta, hogy értesüléseik szerint az ominózus telek közepén, 500 négyzetméteres védősávval egy szennyvíztároló található, s egy úgynevezett véderdő terve is szerepel a dokumentumokon, vagyis a felajánlott ipari ingatlan esetleges beépítése erősen korlátozott. A legelő értékét csökkenti a rajta keresztülmenő számos közmű, illetve az, hogy úttól, autópályától távol található - tette hozzá.

Az ipari ingatlan jelzálogkénti elfogadása a képviselő szerint felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, hisz ez a telek semmiképp sem fedezné az önkormányzat kárát abban az esetben, ha a spanyol beruházó mégsem építené meg a golf-projekt első lépcsőjeként beígért, 3-3,5 milliárd forintba kerülő elkerülő utat Páty térségében.

A képviselők többségi szavazással megerősítették a február 22-én jóváhagyott új szabályozási tervet (ez a golf-projekt merészebb változatának megvalósításához teremtett zöld utat), ám annak hatályba lépését az eredeti március 31-i dátumhoz képest július 15-re tolták ki.

Tollner József szerint így az ombudsman – noha beígérte – egyelőre nem kérhetné az Alkotmánybíróságtól a határozat megsemmisítését, hiszen egy, még hatályba sem lépett határozatot nem lehet megsemmisíteni. A képviselő hozzátette: a hétfőn megszavazott településrendezési szerződésbe bekerült egy olyan kitétel is, amely szerint, ha az Alkotmánybíróság mégis visszalépésre szólítaná fel az önkormányzatot, akkor a felek tulajdonképpen "újragombolnák a kabátot". Vagyis a jogi "bakik" kijavítása után a Grupo Milton a korábban eldöntött feltételekkel mindenképp megépíthetné a civilek szerint gigantikus méretű golffalut.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának vasárnapi közleménye szerint jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása. Ha a testület nem helyezi hatályon kívül a beruházást támogató rendeletét, akkor Fülöp Sándor ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul – olvasható a közleményben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.