A patikus dönti el, mennyiért adja a fájdalomcsillapítót

Országszerte egységes árak alkalmazását sürgeti a gyógyszerészkamara.

Egységes, patikánként azonos árak bevezetését szorgalmazza a szabadon megvásárolható, úgynevezett OTC szerek körében is a Magyar Gyógyszerész Kamara. Erről Hankó Zoltán, a köztestület elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozott szerdán.

Lapunknak Sándor Csaba, a kamara alelnöke azt mondta: patikánként akár 20-25 százalékos árkülönbséggel is vásárolhatunk recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót, vitamint, testsúlycsökkentést segítő szert vagy egyéb úgynevezett életmódgyógyszert. Ennek az az oka, hogy ezek a szerek szabadárasak, ezért most a patikák saját üzletpolitikájuk szerint, vagy éppen a környéken élő lakosság fizetőképességéhez igazítják ezeket az árakat.

A patikákban eladott orvosságok dobozforgalmának körülbelül 11 százaléka szabadáras OTC készítmény. Bár a vényköteles orvosságoknak csak egy részéhez fizet támogatást az egészségbiztosító, a recept ellenében kiadható szerekért országosan egységes térítési díjat kérhetnek a patikák.

A IMS Health gyógyszerpiaci elemző cég adatai szerint 2012-ben az OTC-termékek toplistáját az Algoflex, Neocitran, a MagneB6, a Detralex és az Aspirin Protect vezette. 

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságánál jelenleg nincs napirenden a nem közfinanszírozott (nem támogatott) gyógyszerek egységes árának bevezetése - ezt már a Népszabadságnak nyilatkozta a szaktárca illetékese. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.