A pártok támogatásából fizetik a vöröscsillag-büntetést

A parlament határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak, a Munkáspárt 2006 korábbi elnökének megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.

A határozati javaslat emellett kimondja, az Országgyűlés nem ért egyet a strasbourgi bíróságnak a Fratanolo kontra Magyarország ügyben hozott ítéletével és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával, azaz továbbra is kitart az önkényuralmi jelképek tiltása mellett, a Btk. erről szóló rendelkezését ugyanis a demokratikus társadalom védelmének és az emberi méltóság tiszteletben tartásának szándéka szülte, és azt az ország történelmi múltjára tekintettel fogadták el.

Az európai emberi jogi bíróság márciusban véglegessé vált ítélete arra kötelezte az államot, hogy június 8-ig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak. A pervesztes magyar államnak a négyezer eurós kártérítés mellett kétezer-négyszáz euró perköltséget kell megfizetnie.

Ennek előzménye, hogy a politikus egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű, ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt 2007-ben büntetőeljárás indult ellene, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az - a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogának megsértése miatt - jogsértőnek minősítette elítélését.

Korábban a parlament támogatta két kormánypárti képviselő, a fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre módosító javaslatát, amely azt kezdeményezte: a pártok költségvetési támogatásából fizettessék ki a magyar államra a strasbourgi vöröscsillag-perben kirótt kártérítést és perköltséget.

Navracsics Tibor zárószavazás előtti javaslatának megfelelően azonban nemcsak ebben az ügyben, hanem a jövőben is minden olyan esetben a pártok költségvetési támogatását csökkentik majd, amikor az emberi jogi bíróság elmarasztalja Magyarországot az önkényuralmi jelképek használatának tiltása miatt.

A záróvitában Schiffer András, az LMP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei költségvetés megfelelő forrást biztosít az államot terhelő kártérítések kifizetésére, így a kormány javaslata - amellett, hogy alkotmányossági problémákat is felvet - szemfényvesztés.

A határozati javaslatot végül a parlament 243 igen szavazattal, 45 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el. A kormánypárti politikusok mellett a jobbikos képviselők nagy része támogatta az indítványt, az MSZP és az LMP ellenezte. Nemmel szavazott arra nyolc kereszténydemokrata és két jobbikos politikus is.

A Munkáspárt 2006 továbbra is használja a jelképet

A Munkáspárt 2006 tovább használja a vörös csillagot - közölte a párt elnöke hétfőn az MTI-vel. Vajnai Attila közleménye szerint a párt "antidemokratikusnak, a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja", hogy az Országgyűlés határozatban mondta ki: nem ért egyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletével és továbbra is szankcionálja az önkényuralmi jelképek használatát.

A Munkáspárt 2006 követeli a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtását, és több jogerős ítélet alapján tovább használja a nemzetközi munkásmozgalom jelképeit, köztük a vörös csillagot - tette hozzá az elnök. 

A parlament határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.