Sláger és Danubius: a parlamentnek nem sürgős a vizsgálat

Az SZDSZ kivételével minden parlamenti párt elutasította, hogy a házszabálytól való eltéréssel tűzzék napirendre a rádiós frekvenciapályázat körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról való döntést.

Az Országgyűlés hétfői házbizottságának ülésén történtekről az újságírókat Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője tájékoztatta. Jó hírnek tartotta, hogy az MSZP képviselője informálisan azt jelezte: "normál menetben" támogatni fogják a vizsgálóbizottságról szóló döntés napirendre tűzését.

Kóka János elmondta, még hétfőn azt fogja kérni Csiha Judittól, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnökétől, hogy a testület sürgősséggel tűzze saját napirendjére a kérdést annak érdekében, hogy a liberális frakció a következő parlamenti ülésen kérhesse a tárgysorozatba vételt. Kóka János szerint azért is különösen fontos a vizsgálóbizottság felállítása, mert az egyik frekvenciatulajdonos amerikai alelnöke a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy megkereste egy személy, aki azt állította, hogy az egyik pártot képviseli. A közlés szerint az illető azt mondta, csak akkor nyerhetik meg a pályázatot, ha felajánlják tulajdonrészük ötven százalékát.

Kóka János szerint így már nem egyszerűen politikai kérdésről  van szó, de felmerült a közérdeket sértő bűncselekmény gyanúja is. A frakcióvezető hangot adott annak a véleményének, hogy ezek után a politikai pártok nem mehetnek el a kérdés mellett, és "ezt a bizottságot létre kell hozni".

Az ORTT október végén a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről, a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67  százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Az SZDSZ frakcióvezetője ez után vetette fel egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának ötletét. Erre reagálva akkor Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője "demokráciához nehezen illőnek" nevezte a javaslatot. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte.

Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője pedig azt közölte: számára nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Az  ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista  politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.