A parlamenti ülésteremben éjszakáznak Gyurcsányék

Az iskolarendszer átalakítása elleni tiltakozásul a parlamenti ülésteremben éjszakáznak a Demokratikus Koalíció független képviselői - jelentette be tervüket Gyurcsány Ferenc pártelnök kedd délután.

A volt kormányfő elmondta: így fejezik ki tiltakozásukat a közoktatás átalakítása ellen és szolidaritásukat a túlórára kötelezett pedagógusokkal, az egész nap az iskolában maradásra kötelezett diákokkal. Akciójukat, mint mondta, ironikusan a nemzeti benntartózkodás napjának hívják.

Meggyőződésük, hogy akciójuk nem sérti a házszabályt, a parlament méltóságát, ezért a házvezetésnek nincs joga eltávolítani őket, és "jobb, ha meg sem próbálják" - közölte, megjegyezve, hogy erre is fel vannak készülve.

"Túlórázni fogunk ugyanúgy, ahogy túlórára kötelezték a tanárokat, túlórapótlék megfizetése nélkül" - fogalmazott. Gyurcsány Ferenc nemzeti tragédiának nevezte azt, ami a közoktatásban történik: az iskolaállamosítást, az igazgatói kinevezések központosítását, a kötelező hit- és erkölcstanoktatás bevezetését.

A korábbi miniszterelnök elmondta: a DK öt képviselője - rajta kívül Kolber István, Szűcs Erika, Vadai Ágnes és Varju László - szerda reggel 8 óráig a parlamenti ülésteremben marad, és telefonjukon, Facebook-oldalukon keresztül szülőkkel, pedagógusokkal beszélgetnek majd, illetve önmaguk szórakoztatására "szemelvényeket olvasnak fel a hit- és erkölcstankönyvekből".

Közölte: a DK visszaadná az iskolákat a helyi közösségeknek, rájuk bíznák az igazgató kinevezését, megszüntetné a pedagóguskart, a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, és visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget. Oktatási programjuk emellett kéttannyelvűvé tenné a közoktatást: 2020-tól az általános iskola első osztályától kezdve bizonyos tantárgyakat angolul tanítanának.

Az Országgyűlés keddi ülésszakának végeztével - ahol az utolsó napirend utáni felszólalást Gyurcsány Ferenc mondta el ebben a témában - a fenti öt képviselő bent maradt az ülésteremben. Eközben a többi képviselő elhagyta az üléstermet, a terembiztosi szolgálat munkatársai pedig a szokásoknak megfelelően bezárták a terem körüli páholyokat és csökkentették az ülésterem világítását.

A DK-s politikusok hosszabbítóval viszik az áramot a képviselői padsorok közé, valamint ásványvízzel, üdítővel és szendvicsekkel készültek fel az éjszakára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.