A Parlament környékét is lezárták

Lezárta a rendőrség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rezidenciájának környékét, valamint az Országházhoz tartózó terület egy részét - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján.

A rendelkezés szerint a vasárnap 6 órától kezdődött területlezárás "a szükséges ideig", de legkésőbb április 5-én éjfélig tart.

Dobozi József rendőr vezérőrnagy, a Köztársasági Őrezred parancsnoka azt is közli, március 22-én éjféltől "a szükséges ideig", de legkésőbb március 24-én éjfélig az Országházhoz tartozó területen is elrendelték a lezárást. Az intézkedés értelmében fémkordont tesznek északon a járda, illetve a lánckordon vonalában, a Magyar Köztársaság lobogójának talapzata és az 56-os emlékhely vonalában a virágládák előtt a villamospálya felöli oldalon, az 56-os emlékhelytől a lánckordon mentén a járda vonalában a Duna parti kovácsoltvas kerítésig, valamint a Duna parti oldalon az ideiglenesen felállított kerítés vonalában.

Az intézkedést a Köztársasági Őrezred parancsnoka azzal indokolta, hogy "a kialakult belpolitikai helyzet következtében spontán megmozdulások, demonstrációk várhatóak a Kossuth téren, illetve annak közvetlen környezetében" és "az elmúlt időszakok eseményeire való tekintettel nem zárható ki olyan személyek, szervezetek megjelenése a védett objektumnál, melyeknek kifejezett célja a rendzavarás lehet".

A vezérőrnagy megjegyezte: az Országgyűlés zavartalan működéséhez fűződő össztársadalmi érdekre, az Országház épületének biztonságára, zavartalan működésére, az országgyűlési képviselők és védett személyek, külföldi delegációk szabad mozgásának, közlekedésének biztosítására figyelemmel hozta meg intézkedését.

Az intézkedéssel garantálni lehet, hogy csak a belépésre jogosult, ellenőrzött személyek léphessenek a lezárt területre, és a lezárás egyértelművé teszi, hogy melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll.

Dobozi József felkérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy az intézkedéseket - vele egyetértésben - "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.