A nyugdíjas tanárok még taníthatnak év végéig

A nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani.

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel. A központ közleményében azt írta: a tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében, összhangban a kormányhatározattal, valamint a pedagógus-szakszervezetekkel kötött megállapodásnak megfelelően született a döntés.

Az eddigi adatok szerint több mint 3700 közalkalmazottat érint a vonatkozó rendelkezés a Klik állományában, közülük 830 kérte a továbbfoglalkoztatását, amelynek engedélyezéséről a kormány dönt.  A Klik felidézte, a kormány közszolgálati nyugdíjpolitikájából adódóan született az a döntés, hogy minden, a közszférában dolgozónak, aki a nyugdíj mellett más jogviszony szerinti illetményben is részesül, döntenie kell: a nyugdíját vagy másik jövedelmét választja. Ezt a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvény írja elő 2013. július 1-jétől, s a kormányzati döntés az állami alkalmazott pedagógusok körét, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ öregségi nyugdíjkorhatárt elérő munkatársait is érinti.

A nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani. Ennek érdekében a nyugdíjas, illetve az idén a közoktatás területén nyugdíjkort elérő közalkalmazottakat a központ tájékoztatta a jogszabályi változásokról, s begyűjti, feldolgozza és az ágazati miniszteren keresztül továbbítja a kormánynak a továbbfoglalkoztatásra irányuló, szakmailag indokolt kérelmeket.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.