A Nemzeti Választási Bizottság elnöke tiszta választásokat ígér

A választók akaratának jogellenes befolyásolása Magyarországon 23 éve tilalmazott tevékenység, és a jövőben is az lesz – jelentette ki a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Az elmúlt két évben elfogadott új rendelkezések alkalmasak a szabályszerű és tiszta választások lebonyolítására - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten, a testület alakuló ülésén megválasztott elnöke.

Az Országos Választási Bizottságnak öt, az illetékes miniszter javaslata alapján választott tagja volt, a Nemzeti Választási Bizottság hét tagból áll, és őket most a köztársasági elnök jelölte. Patyi – aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is – szerint ez lényeges különbség, hiszen az, hogy a jelölés joga az állam első emberét illeti meg, mindenképpen növeli a választási bizottság legitimációját. 

Részben a feladatok is változnak – mondta –, mert a parlamenti választásokon levélszavazás útján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külföldön élő magyar állampolgárok is részt vehetnek. Ennek szervezése a választási iroda feladata ugyan, a szükséges döntéseket a Nemzeti Választási Bizottság hozza meg.

Az NVB elnöke a kampánycsend megszűnésével összefüggésben arról is beszélt: a visszaélésszerű magatartás, a választók akaratának jogellenes befolyásolása Magyarországon 23 éve tilos és a jövőben is az lesz. A választási fórumok, a törvényességi kontrollt gyakorló törvényszékek, a Kúria és mostantól az Alkotmánybíróság is azért van, hogy meg lehessen ítélni, melyik magatartás megengedhető és melyik nem. A jogorvoslatok rendszere zárt és teljes - fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.