A nemzetbiztonsági bizottság napirendre veszi a romagyilkosságok ügyét

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága első szeptemberi ülésén napirendre tűzi a médiában romagyilkosságokként ismertté vált eseménysor körüli kérdéseket - közölte Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke.

Sor kerülhet tényfeltáró eseti bizottság felállítására, ha bármilyen olyan új adat, tény vagy információ kerül felszínre a romagyilkosságok kapcsán, ami ezt indokolja. Erről szeptember elején dönthet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – tudatta Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke szombaton.

A Magyar Nemzet szombati számában írt arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottság is vizsgálhatja, milyen szerepe volt az egykori Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) a romagyilkosságok késedelmes feltárásában.


A vizsgálat szükségességét Gulyás József, a testület egykori SZDSZ-es tagja, a gyilkosságok titkosszolgálati hátterét 2009-ben vizsgáló munkacsoport vezetője vetette fel a lapnak nyilatkozva. A szakértő szerint fontos megvizsgálni, hogy Csontos István negyedrendű vádlottról, akiről kiderült, hogy a KBH titkos kapcsolata volt, mit írt le a tartótisztje, és milyen jelentések készültek arról az ismert és nem ismert debreceni körről, amely a romák elleni támadásokban érintett lehetett.

A felvetésre reagálva Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja a lapnak azt mondta: teljes mértékben támogatja, hogy egy munkacsoport tisztázza az akkori KBH szerepét, ahogyan az is szükséges, hogy világossá váljon, hol végződnek az ügy politikai szálai.

Az MSZP nem zárkózik el attól, hogy a bizottság napirendre vegye a kérdést, és ha valóban van olyan új körülmény, amely ezt indokolja, akkor támogathatónak tartják azt a felvetést, hogy munkacsoport vizsgálja a történteket - közölte a lappal Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja. Támogatja a ténymegállapító munkacsoport létrehozását a Jobbik is, ha - mint Mirkóczki Ádám, a párt politikusa közölte - a vizsgálatnak konkrét következményei lesznek, s kitér a személyi felelősség kérdésére is - írta a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.