A nem úriember szakszervezetisek és a pasas

Elmúltnyolcévezés, elmúltkétévezés, közgépezés, hazugozás – napirend előttiek a parlamentben.

A szocialista Józsa István kezdte a napirend előtti felszólalásokat, szónoklatában az Orbán-kormány elmúlt két évét ekézte. Az MSZP-s politikus többek között azt mondta: a Fidesz eddigi kormányzása alatt nem lett jobb az életszínvonal, nem lett biztosabb a megélhetés, és nem lettek jobbak a gazdasági kilátások sem. „Aki két év kormányzása után csak 'nyolcévezni' tud”, az saját hibáit ismeri el – tette hozzá. Józsa István szerint Orbán „pávatánca” inkább egy „baknyúl ugrálásához” hasonlít a mezőn.

Feltette a kérdést, mikor volt biztosabb a gazdasági helyzet: amikor kiebrudalták az IMF-fet, vagy amikor visszahívták. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor pávatánca túl sokba kerül az országnak, a Fidesz recesszióba vitte a gazdaságot, Matolcsy tündérországa pedig nem létezik. Józsa emlékeztetett még Schmidt Mária nyilatkozatára is, amelyben lustáknak nevezte a magyar dolgozókat; és egyúttal arra kérte a kormánypártiakat, hogy határolódjanak el a Terror Háza vezetőjétől és kijelentésétől. Az MSZP-képviselő hangsúlyozta: ez így nem mehet tovább, a Fidesz és az ország érdeke is, hogy jobb belátásra bírják a miniszterelnököt.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagált a kormány részéről. Azzal kezdte, hogy szerinte sem kell 'nyolcévezni', majd az országvédelmi alap fontosságáról és a nemzetközi bizonytalanságról beszélt. Cséfalvay szerint a szocialisták mindig felelőtlenül gondolkodnak, mindig csak adósságból vagy csak a tartalékok terhére tudnak finanszírozni valamit. Az államtitkár ezt követően a kormány munkáját és a pénzügyi stabilizációt dicsérte.

"Száz százalék Fidesz, száz százalék korrupció"

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője „Tovább él az őszödi kultúra?” címmel tartott napirend előtti felszólalást, ebben a hétvégén nyilvánosságra került MÁV-videóról beszélt. Elmondta, hogy egy bátor szakszervezeti akciónak köszönhetően kiderült: a kormányzat hazugsággal próbálja leplezni saját dilettantizmusát. Jávor rámutatott, hogy a Fidesz nem a vasutat akarja áramvonalasítani, hanem a pártközeli oligarcháknak akar csak minél nagyobb szeletet kihasítani belőle. Az LMP frakcióvezetője szerint a videó által is bizonyított kormányzati kétszínűséget nemrég Orbán Viktor emelte állami szintre. „Ami régen az autópálya-építés volt, az ma a vasúti vonalak felújítása. Ami régen a Strabag volt, az ma a Közgép. Ami régen 70-30 volt, az ma 100 százalék. Száz százalék Fidesz és száz százalék korrupció” – tette hozzá az ökopolitikus. Jávor felszólalásában a vasúti felújításokat és a kiszámlázott (szerinte túlszámlázott) teljesítéseket is felsorolta. Az LMP-s politikus ismét megerősítette, hogy az ökopárt is vizsgálóbizottság felállítását javasolja a büntetőjogi felelősséget is felvető ügyben. „Ha most nem támogatják ezt a kezdeményezést, az nyílt beismerése lesz annak, hogy nem tudják vagy akarják megakadályozni a vasút szétverését és a korrupciót” – zárta szavait Jávor Benedek.

Fónagy János államtitkár reagált a felszólalásra kormányzati részről, a kiszivárogtatott videót „kukkolásnak”, az ellenzék kommentárjait pedig „árnyékra vetődésnek” nevezte. Az államtitkár a videót készítő szakszervezetisekről azt mondta: nem lehet őket törölni az úriemberek listájáról, mert sohasem voltak rajta; a megszólaló kormányzati embert pedig egyszerű szakembernek („pasasnak”) nevezte, aki összevissza beszélt csupán a felvételen. Fónagy szerint az Orbán-kormány nem bezárja, hanem megnyitotta a vasúti vonalakat. Az államtitkár hangsúlyozta: „az, hogy egy orvul felvett kalózfelvételen valaki szamárságokat beszél”, ebből olyan következtetéseket levonni, amelyeket az LMP-s felszólaló levont, az Fónagy szerint az ökopártiak politizálásába belefér ugyan, de személyét tekintve Fónagy sértőnek érzi. „Ezen személy szerint felháborodom és visszautasítom” – fogalmazott.

Jobbra, balra oszt a Jobbik

„Mennyit ér a családi gazdálkodó, ha nem narancsbáró?” – ezt már Magyar Zoltán jobbikos képviselő tette fel kérdésként napirend előtti felszólalásában. A szélsőjobboldali politikus többek között arról beszélt, hogy a kormánypártok egyetlen olyan javaslatot sem fogadtak meg eddig, amelyek a botrányos földpályázatok tisztábbá tételét segítenék elő. Magyar szerint példátlan és felháborító, hogy a pályázatok bírálatai titkosak, és még az érintettek sem tudhatják meg, hogy miért vesztettek bizonyos döntések okán. A jobbikos politikus a szocialistáknak is bevitt egy gyomrost, utalva arra: az MSZP-kormányok idején is számtalan sajátos és visszás döntés született, amelynek nyomán szerinte a szocialistáknak már nem lenne jogos szabadlábon lenniük. Magyar Zoltán szerint a kormány csapdába zárta a magyar embereket, miközben Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás cégei milliárdos állami agrártámogatásokat nyernek el. „Ezek után is azt merik állítani, hogy nem vagyunk gyarmat?” – tette hozzá a radikális politikus, ismét kritizálva, hogy a nemzeti földtörvény még mindig nem készült el.

Fazekas Sándor agrárminiszter válaszában azt mondta: abban egyetért a jobbikos politikussal, hogy a szocialisták idején egész ágazatok mentek tönkre, a privatizáció során pedig a holdudvaruk volt a nyertes. A tárcavezető szerint a mostani földpályázatok átláthatóak és tiszták. „Megvédjük a családi gazdálkodókat!” – tette hozzá Fazekas Sándor, kiemelve: a mostani rendszer legnagyobb előnye, hogy megvédik a spekulánsoktól a gazdálkodókat, és a föld valódi tulajdonosa most már a földműves is lehet.

"A büntetlenség vége"

Kocsis Máté fideszes képviselő volt az utolsó napirend előtti felszólaló a mai plenárison. A józsefvárosi polgármester, és nem mellesleg a Parlament rendészeti bizottságának elnöke „A büntetlenség vége” címet viselő szónoklatában az elmúlt napokban kirobbant rendőrségi korrupciós botrányról beszélt. Kocsis örömét fejezte ki, amiért Pintér Sándor és a rendőrség vezetése nem hátrál meg és felszámolja a korrupciót. A fideszes politikus szerint nem szabad elfelejteni, hogy a rendőrség több ezer tagjának tisztességes munkájára vet árnyékot néhány társuk botránya. „Visszafordíthatatlan megtisztulási folyamat indult el, a kormánypártok rendet ígértek és rendet is tesznek” – fogalmazott Kocsis Máté.

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában azzal kezdte: a nemzeti együttműködés kormánya új rendőrség megteremtését és rendteremtést ígért és ezt meg is teszi. Az államtitkár sikerként értékelte a nemzeti védelmi szolgálat létrehozását és működését (ez a szervezet tárta és tárja fel a visszásságokat), amelyet szerinte méltatlanul az ellenzék végig támadott. Kontrát megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy annak idején támogatta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. Az államtitkár szerint az elmúlt napok eseményei is bizonyítják, hogy a nemzeti védelmi szolgálat létrehozása fontos és jó döntés volt. Kontrát közérdeknek nevezte, hogy olyan rendőrség működjön, amely betartja a törvényeket és tagjai törvénytisztelő magatartást tanúsítanak. „Nem engedünk a zsarolásnak és a fenyegetésnek. Megvannak a törvényes eszközeink és a bátorságunk” - fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: a BM és a rendőrség „kíméletlenül” felszámolja a rendőri korrupciót.

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások. Kövér László házelnök még megostorozta a szocialistákat, mondván azt remélte, hogy két év alatt lesz végre egy olyan ülés, amelyen az MSZP-s képviselők nem fognak bekiabálni, de ez egyelőre nem valósult meg. Kövér ezt követően azt kérte a szocialistáktól, hogy "bár eddig nem sikerült", próbálják megőrizni a méltóságukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.