Orbán: még nem múlt el teljesen a veszély

Bár egy szerbiai gátszakadás esetén még mindig veszélyeztetheti a Duna árhulláma tíz településünket, a nagy víz kiment az országból, s nyugodtabb napok következnek - mondta Orbán Viktor Mohácson. A kormányfő röviden összegezte az árvízi védekezés adatait.

Az elmúlt napokban a katasztrófavédelem hivatásosain túl 36 ezer 780 önkéntes vett részt az ár elleni védekezésben - tudtuk meg a miniszterelnöktől.

A gátakon dolgozók és az őket kiszolgálók 81 település 206 ezer lakóját óvták meg. Mindössze 1570 ember kitelepítésére volt szükség, e közben egyetlen komolyabb baleset sem történt, és a folyó közelében lévő 86, veszélyes anyaggal dolgozó üzem egyike sem károsította a környezetet - derült ki Orbán Viktor summázatából.

A kormányfő minden szempontból eredményesnek ítélte az árvízi védekezést, s a siker – a politikus szerint – a védekezésben tevékenykedők összefogásának, szervezettségének és szakértelmének köszönhető. A miniszterelnök megköszönte ezt a munkát, és elismeréssel szólt az árvízről tudósító  újságírókról is.

A mohácsi kompkikötőben tartott sajtótájékoztatón Orbán megjegyezte: a következő három napban még nem múlik el teljesen a veszély, mivel Szerbiában van olyan gátszakasz, ami - ha átszakad - akkor tíz magyarországi települést déli szomszédunk felől eláraszthat a víz. Mostantól azonban már nyugodtabb napok következnek, és elkezdődhet a helyreállítás.

Orbán Viktor Mohácson tart sajtótájékoztatót az árvízhelyzetről
Mohács, 2013. június 15. Orbán Viktor miniszterelnök (középen) sajtótájékoztatót tart az országos árvízhelyzetről és az árvízi védekezésről Mohácson 2013. június 15-én. A kormányfő mögött Pintér Sándor belügyminiszter (b), Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója (b2, takarásban) és Hende Csaba honvédelmi miniszter (j2). MTI Fotó: Sóki Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.