A MÚOSZ elutasítja az új médiatörvény tervezetét

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elutasítja a készülő új médiatörvényt, mivel az a médiát "egy alkotmányosan eleve kifogásolható konstrukciójú hatóság jogkörébe vonja", és ezzel a demokratikus nyilvánosság egészét fenyegeti; a MÚOSZ a tervezet visszavonását javasolja.

A MÚOSZ elnöksége csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint alapvető kifogásaikat elküldték az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának november 30-án, de válasz ezekre nem érkezett. Felhívják a figyelmet arra, hogy a tervezet a média működésére vonatkozó hatósági korlátozásokkal a véleménynyilvánítás alkotmányos jogát sérti, e jog határait hatósági megítélés korlátai közé igyekszik szorítani.

Hozzáteszik: a sajtó egészét a független bíróságok ítélkezése alól "kiszervező", vagy a bírósági jogosultságokat hatósági jogosítványokkal megkettőző, a média tartalmi kérdéseiben is hatósági jogköröket létrehozó minden törekvés a demokratikus nyilvánosság, a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyos megsértése. Az újságíró-szervezet a közmédia és a médiafelügyelet intézményeit alapjaiban átalakító tervezet visszavonását és az alkotmányossági aggályokat is felvető törvényelemek újragondolását javasolja "a sajtó szabadságának európai normái alapján".

A MÚOSZ a sajtóbizottságnak korábban küldött levelében többi között azt írta: ha elfogadják a benyújtott tervezetet, a médiaalkotmányban általános deklarációként megfogalmazott normák konkrét hatósági megítélése és szankcionálása válik lehetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.