A munkaügyi tárca sem támogatja a monoki szociális kártyát

A szociális és munkaügyi miniszter szerint is alkotmánysértő a szociális kártyáról szóló monoki szabályozás, és annak országos bevezetését a tárca nem támogatja - közölte Szabó Máté ombudsman.

Herczog László az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy hónapja közzétett jelentésére azt válaszolta: csak törvényben pontosan meghatározott, alkotmányosan indokolható esetben, így különösen a családok, gyermekek létbiztonságának a garantálása érdekében kerülhet sor arra, hogy a támogatásokat természetbeni formában adják - olvasható az ombudsmani hivatal által eljuttatott közleményben.

Mint írták, a miniszter az ombudsmannak küldött válaszában kiemelte, hogy az önkormányzati szabályozás, a szociális támogatások felhasználásának korlátozása nem felel meg a jogszabályokkal, a rendeletalkotással kapcsolatban támasztott alkotmányossági követelményeknek, sőt kifejezetten ellentétes a szociális törvény rendelkezéseivel. A miniszter arról is tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy az alkotmányos kereteken jelentősen túlterjeszkedő "monoki megoldás" országos bevezetését a szociális tárca nem támogatja.

Szabó Máté egy hónapja kiadott jelentésében azt állapította meg, hogy Monok önkormányzata a szociális támogatások folyósításával kapcsolatban a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta segélyek felhasználását. A jogállamiság és a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásság orvoslása érdekében az ombudsman felkérte a képviselő-testületet, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletét - emlékezettek a közleményben.

Mint írták, bár a község polgármestere a jelentés kiadása óta tett nyilatkozataiban elutasította az ombudsmani ajánlásban foglaltakat, hivatalos, érdemi válasz továbbra sem érkezett az önkormányzattól. Az országgyűlési biztos a válasz megérkezése után, annak tartalma alapján dönt arról, hogy szükséges-e az ügyben további intézkedés, így például a rendelet alkotmánybírósági felülvizsgálatának indítványozása - zárul a közlemény.

A monoki képviselő-testület tavaly októberben döntött arról, hogy a legrövidebb időn belül bevezetik a szociális kártyát. A döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják meg az érintettek.

A szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni (például alapvető élelmiszer, ruházati termék, tanszer, tisztító- és tisztálkodószer, gyógyszer, tüzelő, továbbá a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségei).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.