A munkanélküliekkel közösen tiltakozna a VDSZ a megszorítások ellen

Ismét a legszegényebbektől vesznek el pénzt, s vonnak meg támogatásokat, a VDSZ ezért a többkulcsos adórendszer visszaállítását követeli. Május 1-jén a munkanélkülieket is várják, hogy a legelesettebbekkel együtt tiltakozzanak az újabb megszorítások ellen.

Igazságos többkulcsos adórendszert követel a vegyipari szakszervezet, s hogy ennek nyomatékot adjon, a legnyomorgatottabb réteget, a munkanélküliek és minimálbérből élők tömegét is mozgósítja május 1-jére. A VDSZ az újabb adótervek hatására úgy véli, itt az ideje, hogy a munkából kiszorult, megélhetési gondokkal küzdő emberek megmutassák az erejüket, s egységbe tömörülve követeljék: ne sarcolja őket tovább a kormány.

Ezért a saját zászlója alá hívja május 1-jére a vegyipari szakszervezet a munkanélkülieket is, függetlenül attól, hogy korábban milyen ágazatban dolgoztak – jelentette be Székely Tamás, a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A VDSZ vezetője szerint ugyanis egységesen kell fellépni a Széll Kálmán-terv 2.0-ás változatának bevezetése ellen, mert tömegek rokkanhatnak bele a tervezett újabb adóterhekbe. Székely úgy véli, a terv hatására tovább szűkülnek a munkalehetőségek, s nő a munkanélküliség, mert az újabb adók és járulékok a vállalkozások maradék beruházási kedvét is elveszi.

Ha életbe lép a biztosítási adót, a mobiladót és a pénzügyi tranzakciós adót is tartalmazó csomag, akkor évente 30-40 ezer forinttal is többet kell fizetnie mindenkinek, aki bármiféle módon használja a pénzét, biztosításai vannak és telefonál. A csomag részét képezi a gyógyszertámogatások és az utazási kedvezmények csökkentése is, s ezzel a leginkább támogatásra szoruló rétegre, a szegényekre és az idős emberekre mér elviselhetetlen csapást mér a kormány.

Az elnök úgy véli, az új adócsomag legnagyobb veszteseinek, a minimálbérből élő dolgozóknak és a munkanélkülieknek egységesen kell fellépniük a megélhetésükért, s követelniük kell egy igazságosabb adórendszer kidolgozását. A VDSZ ismét a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését javasolja, hogy a magasabb keresetűek adózzanak többet, és ne a szegényeket sarcolják tovább.

A VDSZ tömegeket vár május 1-jén reggel fél 9-re a Városligeti fasorba vagy azokon a helyszíneken, ahol a szakszervezetek majálist szerveznek, hogy közös zászló alatt együtt tiltakozzanak az új adóterhek ellen. Székely felhívja a figyelmet arra is, hogy a munkából kirekesztett embereket magukra hagyta a hatalom, s a szakszervezet azért mozgósítja most őket is, hogy ösztönözze őket: harcoljanak jogaikért, s kényszerítsék ki a kormány által ígért munkahelyek létrehozását. A VDSZ ugyanakkor támogatná a munkanélküliek érdekképviseletének megalakítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.