Szocpol használt lakásra és autóra is?

A Népesedési Kerekasztal azt ajánlja, hogy a január elsejétől újra elérhető szocpolt a jelenleginél szélesebb körben és magasabb összegben tegyék elérhetővé. A terv szerint a támogatást nemcsak új lakás, hanem úgynevezett fél-szocpolként használt lakás vásárlására és lakásbővítésre is igénybe lehetne venni.

A gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik! – ezzel a szlogennel jelentették be az úgynevezett Népesedési akciótervet, melyet a három éve alakult és a tervezett gyerekek megszületéséért dolgozó Népesedési Kerekasztal szakértői dolgoztak ki. Az eseményen részt vett volna Matolcsy György gazdasági miniszter is, aki azonban néhány órával a tájékoztató előtt lemondta a szereplést.

– Június óta érezhető egyfajta fordulat, hiszen 3 százalékkal emelkedett a születések száma, különösen jelentős az emelkedés a magasabb iskolai végzettségű anyák körében, az elmúlt pár hónapban pedig nőtt a házasságkötések száma is – mondta Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a kerekasztal egyik kezdeményezője. (Ugyanakkor az év egészét nézve csökkent a születések száma 2010-hez képest.) Szerinte ez annak is köszönhető, hogy javaslataik egy része már megvalósult, más kezdeményezéseik pedig bekerültek ugyan a munka törvénykönyvébe vagy a családvédelmi törvénybe, "mégsem mennek keresztül", mert szerinte a munkahelyek ellenállnak a részmunkaidő vagy a távmunka elterjesztésének.

Gergely Károly, a kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője (a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója) elmondta, hogy javaslataik kidolgozásakor figyelembe vették, hogy azok ne jelentsenek nagy terhet a költségvetésnek. Többek között azt ajánlják, hogy a gyerekes és gyereket vállalni akaró családok számára január elsejétől újra elérhető lakásépítési támogatást (szocpolt) a jelenleginél szélesebb körben és magasabb összegben tegyék elérhetővé. Azt szeretnék, hogy ha a támogatást nemcsak új lakás, hanem úgynevezett fél-szocpolként használt lakás vásárlására és lakásbővítésre is igénybe lehetne venni. Emellett az akciótervben javasolják, hogy a kisgyerekes szülők autóvásárlásra is kaphassanak ilyen támogatást. Az állami kamattámogatás mértékét 3-ról 5 százalékra növelnék. Továbbá bérlakás-támogatást, életkezdő, úgynevezett fecskeházak építését, vidéki, használaton kívüli, önkormányzati tulajdonú telkek, házak felajánlását indítványozzák a fiatalok részére kedvezményes feltételekkel. 

Arra kérdésre, hogy erre lesz-e forrás, Bánkuty Tamás, a nemzetgazdasági tárca miniszteri főtanácsosa elmondta, hogy a szintén a kerekasztal kezdeményezésére bevezetett családbarát adózás következtében 155 milliárd forint maradt a gyerekes családoknál, a három gyereket nevelők reálbére pedig közel 20 százalékkal nőtt tavaly. Felhívta a figyelmet, hogy a minisztériumban külön munkacsoport alakult Családbarát Magyarországért néven, amely szintén számít a kerekasztal javaslataira. Hozzátette: a kormány elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, de a fontosnak tartott területekre lesz forrás.    

A Népesedési kerekasztalról tájékoztatnak egy szögletes asztal mellől
Budapest, 2012. március 29. Kopp Mária egyetemi tanár, a Népesedési kerekasztal szervezője beszél (k) a sajtótájékoztatón, a SOTE Nagyvárad téri épületében, ahol bejelentették, hogy a szocpol támogatás kibővítését javasolja a Népesedési kerekasztal. Mellette Bánkuty Tamás a nemzetgazdasági minisztérium miniszteri főtanácsosa (b) aki Matolcsy György minisztert képviseli és Gergely Károly, a Népesedési kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője (j) ül.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.