A miniszter helyett Budai Gyula tárgyal az osztrákokkal földügyben

Az új földtörvény rendelkezéseiről tárgyal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) képviseletében Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára csütörtökön Johannes Leibetsederrel, a Budapesti Osztrák Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A kormány továbbra is nyitott az észrevételek megtárgyalására; ennek jegyében találkozik január 23-án Budai Gyula az osztrák diplomatával - jelzi a közlemény.

A kormányt - elsősorban osztrák részről - számos támadás érte az új földtörvénnyel kapcsolatban - írja a VM. Hozzáteszik, a szaktárca az erős diplomáciai nyomás ellenére mindenkor kiáll a magyar földművesek érdekeiért, és a magyar termőföld magyar kézben tartására törekszik.

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter többször élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, mert megítélése szerint a jogszabály megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól, ami elfogadhatatlan, és ellentétes az európai uniós joggal. A miniszter tavaly decemberben levelet írt Fazekas Sándornak, amelyben egyeztetést kezdeményezett a kérdésről.

Fazekas Sándor akkor jelezte: kész fogadni osztrák kollégáját, és megvitatni vele azokat a kérdéseket, amelyeket Andrä Rupprechter vetett fel.

Miután az osztrák miniszter január közepén a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vásárán, a Nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche) ismét bírálta a magyarországi jogszabályt, Fazekas Sándor jelezte, nem látja szükségét annak, hogy találkozzon Ausztria mezőgazdasági miniszterével a magyar–osztrák földvita ügyében. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzon, "aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt".

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország természetesen saját maga rendezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.