A mentelmi bizottság megtagadta az Orbán elleni vagyonnyilatkozati eljárást

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktorral szemben, az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján megtagadta az eljárás elindításának elrendelését.

A miniszterelnök ellen a Demokratikus Koalíció (DK) független képviselője, Vadai Ágnes kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást április közepén arra hivatkozva: a Népszabadság információja szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában. Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke levélben tájékoztatta Orbán Viktort az őt érintő indítványról, és arra kérte a kormányfőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon az ügyben. Ez a határidő most járt le, és a miniszterelnök válaszolt is a megkeresésre.

Rubovszky György azt mondta: a hatályos szabályozás alapján az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint kell kitölteni, és miután Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ennek a szabálynak megfelel, úgy döntött, megtagadja az eljárás megindítását. A szóban forgó budapesti, Cinege utcai ingatlan egy társasház, amellyel kapcsolatban Vadai Ágnes azt feltételezi, hogy a hozzáépítések során további tulajdoni illetőségeket szerzett meg a kormányfő a közös tulajdonból. A háznak van kívülálló, harmadik tulajdonosa is Orbán Viktoron és feleségén kívül – jegyezte meg.

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a miniszterelnök azt közölte a bizottsággal, hogy mihelyt a változás földhivatali átvezetése megtörténik, attól kezdve az új adatok szerint fogja vagyonnyilatkozatában feltüntetni az ingatlant – folytatta Rubovszky György. Hozzátette: a fennálló rendelkezések szerint az ingatlannal kapcsolatos adatokat az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kell kitölteni, tehát Orbán Viktor nem követett el hibát.

Az ingatlan-nyilvántartási eljárás sürgetése nem a mentelmi bizottság feladata, a testületnek azt kell figyelembe vennie, hogy a vagyonnyilatkozat megfelel-e az ingatlannyilvántartás szerinti adatoknak – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ezt a megfelelést a panaszos sem kifogásolta.

Ezek alapján azt a döntést hoztam, hogy megtagadom a vagyonvizsgálati eljárást, magyarul tisztázódott a helyzet; ezt közlöm a házelnök úrral, Vadai képviselő asszonnyal és a miniszterelnök úrral is – közölte Rubovszky György.

További érdeklődésre válaszolva azt mondta, mivel a hatáskörét meghaladó kérdésről van szó, nem tud felvilágosítást adni arról, hogy az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban folyamatban van-e eljárás az érintett ügyben.

A miniszterelnök és családja minden évben a hatályos törvényeknek megfelelően leadta vagyonnyilatkozatát és maradéktalanul eleget tett adófizetési kötelezettségeinek - közölte Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője. arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hogy Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterhez fordul, akitől azt várják, vizsgálja ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a valóságnak megfelelő mértékű adót fizet-e a városrészben álló ingatlanjuk után.

Varju László, a parlamenti frakcióval nem rendelkező párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, azért fordulnak most a fideszes kerületvezetőhöz, mert korábbi beadványuk után Rubovszky György, az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke megtagadta az Orbán Viktorral szembeni vagyonnyilatkozati eljárás elindítását. Az ellenzéki politikus azt mondta, a miniszterelnök a bizottságnak elismerte, hogy a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatoknál nagyobb területet építettek be, vagyis - folytatta - úgy látják, Orbán Viktor "folyamatos adócsalást" követ el, hiszen a valóságosnál kisebb méretű ingatlan után fizet adót a XII. kerületi önkormányzatnak. Varju László szerint beadványukban ezért ennek kivizsgálására, illetve a törvényes mértékű terhek kivetésére szólítják Pokorni Zoltán fideszes kerületi polgármestert.

Szijjártó Péter közölte: Varju Lászlónak a hatályos törvényekkel van vitája, ha azokon változtatni akar, független országgyűlési képviselőként lehetősége van ilyen kezdeményezéssel élni.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején 75 millió forintért vett magának ingatlant. Ennek valódi mérete máig nincs föltüntetve sem a földhivatali nyilvántartásban, sem a miniszterelnök vagyonbevallásában.

Orbán Viktor és felesége 2002 májusában vette meg a svábhegyi villában lévő 82 és 101 négyzetméteres villalakást, amelyeket később egybeépítettek, és alaposan kibővítették. A vásárlásnál Kékessy Dezső, az Orbán-kormány párizsi nagykövete, Lévai Anikó akkori üzlettársának egyik családtagja sietett Orbánék segítségére, 63 millió forintot adva korábbi, Haris közi otthonukért. Az ár magasabb volt a piacinál – amit az is bizonyít, hogy a Kékessy család ingatlancége a vétel után öt évig árulta a laksát, mire végül eladta.

Az átépítésre 20 millió forint államilag támogatott lakáshitelt is felvett az Orbán házaspár, amelynek a 2011. december 31-i állapot szerinti tőketartozása 11 390 612 forint. A miniszterelnök 2005-ben a parlamenti, vagyonosodási meghallgatása során arról szót sem ejtett, hogy a ház másfél év alatt közel 300 négyzetméteres lett – 5 szobásból 10 szobássá alakult át.

Orbánék a XII. kerületi önkormányzat engedélyével átépített és bővített családi háza a földhivatali bejegyzés szerint továbbra is két társasházi lakásként szerepel, mintha mi sem történt volna.

Orbán Viktor az elmúlt években többször tett említést a „lakásukról”. A többes szám jogos, hiszen felesége felerészben tulajdonos, ám a lakás megnevezés aligha illik az 1250 négyzetméteres telken fekvő, közel 300 négyzetméteres, többszintes házra, amit különféle építményekkel egészítettek ki. Ezek: a támfal-garázs-tároló 72, a borospince 30, a nyári konyha 20 négyzetméter. A hasznos terület összességében így mintegy 420 négyzetméter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.