A menetkedvezmények kiterjesztését kérik a szakszervezetek

A menetkedvezmények kiterjesztését kéri az összes személyszállítási közszolgáltatást végző többségi állami tulajdonú társaság – köztük a Volán-cégcsoport – munkavállalóira a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (LKSZSZ); közös levelüket hétfőn juttatták el a nemzeti fejlesztési miniszterhez – közölte a szövetség az MTI-vel.

Az érdekvédők az ügyben soron kívüli módosító javaslat benyújtását kérik Németh Lászlónétól, ugyanis álláspontjuk szerint a személyi szolgáltatásról szóló törvényjavaslat csak a vasúti személyszállítási közszolgáltatást végző társaságok munkavállalóira vonatkoztatja a menetkedvezményt.

A szövetség azért is sérelmesnek tartja a javaslatot, mert szerintük a közlekedési alrendszerek közül a Volán-társaságok munkavállalói és családtagjai rendelkeznek a legszűkebb utazási kedvezményekkel. A nemzeti fejlesztési minisztertől ezért azt kérik, hogy soron kívül terjesszen be módosító javaslatot az ügyben.

A két szakszervezet közleményében emlékeztet arra is, hogy a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet az adómentes, természetbeni juttatásnak minősülő közlekedési kedvezményt az összes – közúti, vasúti, vízi –személyszállítási szolgáltatást végző társaságra kiterjeszti. Ugyanakkor bíznak abban, hogy a mostani "megkülönböztetés mögött nem szándékosság húzódik meg, hanem valami véletlen kodifikációs tévedés folytán került így e tárgykör" a menetkedvezményekről is rendelkező törvényjavaslatba – olvasható a közleményben.

A szakszervezetek figyelmeztetnek arra is; amennyiben, a mintegy 19 ezer volános munkavállalótól a jövőben megvonják a kedvezményeket, a 24 Volán-társaság közös, nagyszabású munkabeszüntetéssel hívja fel a döntéshozók és a nyilvánosság figyelmét a volánosok jövedelemviszonyait érintő kérdéskörre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.