Katonatüntetés lesz a Kossuth téren

A megszorítások ellen tiltakoznak a rendvédelmisek. A Honvédszakszervezet a Kossuth térre hirdetett tüntetést a bércsökkentések ellen, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekképviselete pedig a bérkiegészítések megvonását igyekszik megakadályozni.

A kormány megszorító intézkedései ellen demonstrációt hirdet a Honvédszakszervezet június 22-ére a fővárosi Kossuth térre. A katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra - közölte az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten.

Mészáros Géza elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi nyugdíj megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik a cafetéria és más - eddig kedvezményes - juttatások megadóztatása ellen is. A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele.

Ugyancsak a megszorítások ellen tiltakozik a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). Azt kifogásolják, hogy az fegyveres és rendvédelmi szférában idén tovább csökkenjenek a keresetek, ezért nemmel szavaztak az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson (OKÉT) a közszféra munkavállalóinak 2009-re vonatkozó bérkiegészítéseinek megvonására - közölte az FRDÉSZ elnöke kedden az MTI-vel.

A mintegy 35 ezer rendőrt, katonát, tűzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő FRDÉSZ elnöke, Kónya Péter közleményében emlékeztetett rá: a kormány tervezett intézkedése nyomán a közszféra munkavállalóinak bruttó 131 ezer forint felett július 1-től megszűnne az a havonta folyósított bérkiegészítés, amelyet a 13. havi bérek elvételének kompenzálásaként kaptak. Mint írta, ezt az OKÉT munkavállalói oldala többségi szavazással tudomásul vette a testület mai ülésén, az FRDÉSZ azonban nemmel szavazott. Az FRDÉSZ határozottan tiltakozik az ellen, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában 2009-ben bármely illetménykategóriában tovább csökkenjenek a keresetek.

Kónya Péter hangsúlyozta: tavaly decemberben a fegyveres szféra szakszervezetei "nagyfokú toleranciáról tettek tanúbizonyságot" amikor tudomásul vették, hogy a korábban a kormánnyal megkötött megállapodásban rögzítetteket a kabinet a gazdasági válságra hivatkozva nem tudja teljesíteni.

"Az FRDÉSZ ezért elvárja, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalást a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) arról, hogy milyen módon kívánják megakadályozni a további keresetcsökkenést a fegyveres és rendvédelmi szférában" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.