A Mazsihisz is elítéli Bayer Zsolt írását

Elítélte Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlap múlt szombati számában megjelent írását, és azt rasszista, uszító hangvételűnek nevezte kedden a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Hit Gyülekezete.

Az MTI-hez eljuttatott közös közleményben azt írták: "minden olyan megnyilatkozás, amely származás alapján bélyegzi meg az emberek egy csoportját - az Örökkévaló által saját képmására teremtett társainkat -, és származási alapon egy részüket állatnak minősíti, szemben áll az isteni parancsolattal és a civilizált társadalmak normáival".

Úgy fogalmaztak: Bayer Zsolt írása - "a kollektív bűnösség elvét alkalmazva - egy népcsoport nagy részének eltörlését követeli, egy országos terjesztésű napilapban. A gyűlöletkeltő hang a magyar társadalom szétszakítását szorgalmazza" - áll a közleményben.

Hozzátették, nem először fordul elő, hogy ennek az újságnak a publicistája "emberek elpusztítását ajánlja", hiszen nem olyan régen azt írta: "sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben" - vagyis azon sajnálkozott, hogy embertársai közül nem sújtottak még többet embertelen kínhalállal.

A Mazsihisz és a Hit Gyülekezete azt írta, hogy a cikk, illetve a Parlamentben a zsidók listázását követelő képviselő nézetei közös gyökerekből fakadnak: a faji gyűlöletből, amely a múlt században már magyarok százezreinek halálát okozta. "Minden józan embernek fel kell emelnie a szavát az ilyen és ehhez hasonló rasszista megnyilatkozásokkal szemben, mert csak ez biztosíthatja Magyarország békés fejlődését" - zárul a közlemény.

Bayer Zsolt szóban forgó szombati írásában a szigethalmi esetre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.