A manipulált Cohn-Bendit riport készítője lett a közmédiumok új hírfőnöke

A négy közmédium összes hírműsorának közös főszerkesztőjévé nevezték ki a botrányos Cohn-Bendit riport készítőjét.

Papp Dániel, az MTI hírszerkesztőségének vezetője jegyzi azt a híradós tudósítást, amelyet az Index birtokába került felvétel szerint manipuláltak. Pénteken négy új főszerkesztőt választott a közmédiumok új tulajdonosi alapja: Papp Dániel felel mostantól a négy közmédium hír és hírháttér műsoraiért, a közéleti műsorok közös főszerkesztőjévé Gazsó L. Ferencet, a Kossuth Rádió intendánsát, a vallási műsorok élére a Duna TV-s Barlay Tamást, a sportműsorokéra pedig a szintén dunás Riskó Gézát nevezte ki a médiaszolgáltatási alap vezetője.

Célpont

Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő a médiatörvény és az Orbán-kormány erőteljes kritizálása óta kedvelt céltáblája a kormányhoz hű médiának. Márciusi európai parlamenti felszólalása óta a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Hír TV, az MTV és a Magyar Rádió is kitüntetett figyelmet szentel Cohn-Bendit egyik 1975-os botránykönyvének, pontosabban csak néhány mondatának, amelyben a szerző arról "vall", hogy óvodavezetőként "gyakran előfordult, hogy néhány gyerek kinyitotta a sliccemet, és elkezdett simogatni. (...) Amikor ragaszkodtak hozzá, akkor én simogattam őket."

A hírlapban Bayer Zsolt "bűzlő végterméknek" titulálta, Borókai Gábor a Heti Válaszban "csak" burkoltan pszichiátriai esetnek" minősítette Cohn-Benditet, Tóth Gy. László pedig a Magyar Nemzetben tényként írta a "lángvörös hajú, köztudomásúan és vállaltan zsidó származású politikusról", hogy "szexuális játékokat folytatott" óvodásokkal. A Hír TV márciusban interjút is készített Cohn-Bendittel, aki azt mondta, ma már sokan joggal bírálják az idézett mondatait, de a szexuális zaklatás vádját visszautasítja; olcsó politikai trükknek nevezte az ügy felmelegítését, mondván Európában ezt már csak a szélsőjobb hozza fel ellene.

Megfutamodott?

Az 1975-ös könyvből kiragadott mondatokat most az MTV Híradója elevenítette fel, mint "részletet Daniel Cohn-Bendit önéletrajzából" (Cohn-Bendit könyvével a szexuális vágyak elfojtásáról akart vitát provokálni, a pedofília vádját pedig már sokadszorra cáfolta - avagy közmédiás szóhasználattal: "tagadta" -, és már több pert is nyert külföldön; az annak idején az óvodájába járó gyerekek szülei is kiálltak mellette.)

Cohn-Bendit múlt heti sajtótájékoztatóján kérdezett rá megint az ügyre az MTV tudósítója. Papp Dániel tudósítása szerint viszont Cohn-Bendit "megfutamodott a kínos kérdések elől", még azt is "bemutatták", ahogy Cohn-Bendit elmegy a sajtótájékoztatóról, miközben a riporter beszél.

Vágatlan verzió

Az Index birtokába került vágatlan verzióból viszont kiderült, hogy Cohn-Bendit nemhogy nem futamodott meg, de részletesen válaszolt az MTV kérdésére, és utána még fél órán át ott maradt a sajtótájékoztatón. A vágatlan felvétel szerint Cohn-Bendit a kérdésre, hogy "demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú  megközelítését", azt felelte, "soha nem állítottam, hogy ezt vegyék bele az alkotmányba. Az alkotmánynak nem az a dolga, hogy életstílust definiáljon, hanem az, hogy egy demokrácia struktúráját meghatározza.Az életvitel magánügy. Elképesztőnek tartom, hogy egy olyan, rólam szóló vita, ami a franciáknál tíz éve volt terítéken, ennyire izgatja önöket. Nincs nekem ezzel semmi bajom, csak megjegyezném: akadt, aki amiatt bukott el egy választást a legutóbbi EU-választásokon, mert ezt boncolgatta. Ez egy lezárt ügy, a múlté".

A tulaj kiáll

A riport manipulálásáról sem a Magyar Rádiónál, sem az MTV-nél nem kívántak nyilatkozni. Szabó László, a közmédiumok új tulajdonosi alapjának sajtófőnöke lapunknak azt nyilatkozta, Daniel Cohn-Bendit valóban nem válaszolt az MTI Hírcentrum tudósítójának egyértelmű kérdésére, majd később elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét, márpedig "egy európai parlamenti képviselőnek kötelessége a sajtó kérdéseire megfelelő válaszokat adni".

Felháborodás a rádiónál

Cohn-Bendit "pedofil ügyéről" a Kossuth Rádió Déli Krónikája még a Híradó előtt beszámolt, de az Esti Krónikába viszont már nem tették be a bejátszást - csak a késő estibe, majd a másnap reggelibe -, információnk szerint azért nem, mert több riporter jelezte, hogy nem hajlandók ebben részt venni. A Kossuth egyik felháborodott riportere értesülésünk szerint felmondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.