A magyarok tartják a közösségi oldalak Európa-csúcsát

Miközben az otthoni internetelérések számában továbbra is a sereghajtók közé tartozunk, arányaiban egész Európában a magyar netezők csatlakoznak a legtöbben - öt felhasználóból négyen - valamelyik közösségi portálhoz. A németeket viszont hidegen hagyja a Facebook.

Magyarország az élen áll Európában a közösségi oldalak használatában: a hazai netezők 80 százaléka használja a Facebookot, az iWiW-et vagy valamelyik hasonló szájtot - ez áll az európai közvélemény változását 1974 óta vizsgáló Eurobarometer statisztikáiban, amit az origo hozott nyilvánosságra.

Az Európai Unión belül a fejlett internetes infrastruktúrával rendelkező Lettország áll a második helyen a szociális hálózatok népszerűségében (73 százalék), Málta a harmadikon (71 százalék), Írország pedig a negyediken (68 százalék). A szomszédos Szlovákiában is népszerűek ezek a szolgáltatások, ahol a netezők 66 százaléka csatlakozik a hálózatokhoz, ezzel az ország a hatodik helyen áll a listán.

Az Eurobarométer tanulmánya szerint egész Európában a magyar felhasználók közül bíznak a legtöbben (40 százalék) a Facebook vagy más hasonló szájtok adatkezelésében, legalábbis ezt az okot jelölték meg annak indoklásául, hogy miért nem változtatták meg a szolgáltatások alapbeállításait. A cseh és szlovák netezők között vannak a leginkább tájékozatlanok, e két országban voltak ugyanis a legtöbben, akik nem is tudták, hogy korlátozhatják adataik hozzáférhetőségét - írja az origo.

A magyar netezők közül a legtöbben (51 százalék) úgy vélik, hogy a felhasználóknak maguknak kell gondoskodniuk adataik védelméről, és csak 36 százalék tartja felelősnek ezek üzemeltetőit, a hatóságok feladataként pedig csak 12 százalék jelölte meg a netezők adatainak védelmét. Az Egyesült Királyságban csak a felhasználók 57 százaléka használ közösségi oldalakat, ezzel a huszonhét tagország közül a tizenharmadik helyen áll, Románia pedig 53 százalékos arányával a tizennyolcadik helyet szerezte meg. Ennél is kevésbé népszerű a Facebook és a hasonló oldalak  huszonnegyedik helyen álló Ausztriában (49 százalék), a huszonötödiken álló Csehországban (48 százalék). A teljes EU-ban legkevésbé a németek (37 százalék) szeretnek csatlakozni közösségi hálózatokhoz. A teljes uniós átlag egyébként 52 százalék, vagyis minden második európai ember ismeretségi hálózatát tárolják valamilyen informatikai rendszerben - olvasható az origo cikkében.

Az Eurobarometer statisztikái szerint az üzenőprogramok és webes chatszolgáltatások használatának elterjedtségében is dobogós helyen áll hazánk, amelyeket a netezők 65 százaléka használ, így ezen a téren csak Spanyolország (69 százalék) és Bulgária (73 százalék) előzi meg Magyarországot az unión belül. Ugyanakkor az otthoni internetelérések számában még bőven sereghajtó Magyarország: ezen a téren Hollandia, Dánia, Svédország és Finnország áll az élen, hazánk Romániával, Görögországgal és Portugáliával áll egy szinten - írja a hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.