A magyarok fele süllyesztőbe küldené Gyurcsányt

A választópolgárok több mint fele semmilyen politikai szerepben nem látná szívesen a magát újraaktivizáló Gyurcsány Ferencet - derült ki a Századvég friss felméréséből. A vizsgálat szerint az exkormányfő tevékenysége a szétesés szélére sodorta a politikai baloldalt.

Szétesés, dezintegrálódás fenyegeti a politikai baloldalt az ex-miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc visszatérése kapcsán – derült ki a Századvég május végén készített közvélemény-kutatásából, amely a frissen alakult Demokrata Párt hatását is vizsgálta.

A kutatás tanúsága szerint a választókorúak 55%-a semmilyen politikai szerepben nem látná szívesen az aktív nyilvánossághoz nemrég visszatért volt kormányfőt. A megkérdezettek egyötöde (20%) csak parlamenti képviselőként (ez Gyurcsány Ferenc jelenlegi státusza) tudná elfogadni jelenlétét. A választók 6%-a látná szívesen újra pártelnökként, miniszterelnökként pedig mindössze 5%-uk.

Gyurcsány Ferenc aktív politikai szerepvállalása a baloldalt is megosztja. A magukat baloldalinak tekintő választók körülbelül negyede (26%) semmilyen politikai szerepben, újabb negyede maximum parlamenti képviselőként (24%) látná a volt miniszterelnököt. 10%-uk számítana rá pártelnökként, 39% pedig kormányfőként is.

A középen állók, politikai ideológia tekintetében magukat semlegesnek tekintő választók körében mindössze 4% szeretné ismét miniszterelnöki, 6% pedig pártelnöki székben látni Gyurcsány Ferencet. A jobboldalon pártelnökként 4%, kormányfőként pedig senki sem várná vissza a politikust. Gyurcsány politikai szerepvállalásának teljes elutasítása a középen állók körében 59%, a jobboldalon pedig 83%-os.

A politikai baloldalon szavazók körében hasonló megosztottságot gerjeszt a Demokrata Párt megjelenése. Amennyiben Gyurcsány Ferenc lenne az új erő vezére, a teljes népesség 4%-a voksolna rá, elhagyva ezzel az MSZP-t, amelynek támogatottsága szintén a parlamenti bejutás küszöbére esne (6%).

A Demokrata Párt megjelenését a megkérdezettek 11%-a tartja hasznosnak, mert alternatívát ad a baloldalnak. 18% szerint az új erő jelenléte inkább káros, mert az MSZP esélyeit rontja. A választókorúak 46%-a nem tulajdonít semmilyen jelentőséget a pártnak, 25% pedig nem tud még (vagy nem akar) ítéletet alkotni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.