A magyar kommunisták tovább harcolnak a vörös csillagért

Az Európa Tanácshoz fordul a Magyarországi Munkáspárt 2006, tiltakozásul az ellen, hogy a magyar kormány a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése ellenére is kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett.

Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a kormány pénteken nyilvánosságra hozott jelentésére és az ezzel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatra reagált. A Navracsics Tibor által jegyzett jelentés szerint a kabinet nem ért egyet az emberi jogi bíróság jogerős ítéletének végrehajtásával, amely arra kötelezi a magyar államot, hogy június 8-ig fizessen kártérítést a korábban vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a párt korábbi elnökének. A közigazgatási és igazságügyi miniszter nem ért egyet a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával sem, a Btk. önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó passzusát alkotmányosan megfelelőnek tartja.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 közleményben úgy kommentálta a jelentésben foglaltakat: a Fidesz a Horthy-rendszer hagyományait követve, a demokratikus köztársaság alapelveit elutasítva, a munkások és alkalmazottak szociális jogait háttérbe szorítva akarja hatalmát biztosítani. "Az antikommunista hisztériakeltéssel a kormány nemcsak a kommunistákon akar ütni, megpróbálja folyamatosan lejáratni és megfélemlíteni a kizsákmányolt tömegek érdekeit védő munkásmozgalmat" - tették hozzá.

Mivel a párt szerint az ítélet "nyíltan meghirdetett szabotálása" nemzetközi jogot sért, az Európa Tanácshoz fordulnak, hogy megvédjék "az alapvető szociális jogokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.