A magára hagyott kerület

Felügyelet nélkül hagyta a főváros XVIII. kerületének százezer lakosát a városrész fideszes vezetése a MSZP szerint. A helyi szocialisták úgy tudják: csütörtök este a kerület összes vezetője Szlovéniában „bulizott”, így egyetlen döntéshozó sem akadt a városrészben, aki baj esetén intézkedhetett volna. A kerületi városvezetés visszautasítja a vádakat.

A százezer lakosú Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezetői átmenetileg felügyelet nélkül hagyták a várost a XVIII. kerüli MSZP szerint. Közleményükben azt írták, hogy Ughy Attila polgármester (Fidesz-KDNP), és mindhárom alpolgármestere, Lévai István Zoltán (Fidesz), Kucsák László (Fidesz) és Csomó Tamás (KDNP) a fővárostól 270 kilométerre lévő szlovéniai Lendván szórakozott csütörtök este.

Az elmúlt 22 évben soha nem fordult elő a kerületben, hogy a város vezetői közül valaki ne lett volna baj esetén azonnal elérhető – írták. Holott – emlékeztettek rá – ennek szükségét számtalan eset igazolta. Azt említik példaként: volt, hogy leégett házakból kimentett emberek elhelyezése, máskor felhőszakadások utáni kármentések miatt vált szükségessé a mindenkori városvezetők sürgős intézkedése.

A helyi szocialisták „arcpirítónak tartják”, hogy éppen az a városvezetés szórakozik Szlovéniában, amelynek jelmondata az: „Jó kezekben.”

A történtek miatt Simon Gábor, a kerület szocialista országgyűlési képviselője és Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő írásos kérdést juttat el a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjéhez, amelyben azt kérdezik, felelős és törvényes magatartás-e, hogy egy kerület valamennyi intézkedésre jogosult személye egyszerre van több száz kilométerre külföldön. Emellett a kerületi MSZP frakció rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezi. Arra tesznek javaslatot: a képviselő-testület rendelettel kötelezze a mindenkori városvezetést arra, hogy intézkedésre jogosult tisztségviselő minden esetben legyen a kerületben.

A helyi MSZP emlékeztet arra: a kerületet korábban 16 évig vezető Mester László minden esetben beosztást készíttetett arról, hogy a tisztségviselők közül ki van ügyeletben. Az ügyeletes nemhogy az országot nem hagyhatta el, de még a telefonját sem kapcsolhatta ki – tették hozzá.

Az MSZP állításai kapcsán kerestük a kerület polgármesterét, Ughy Attilát. A városrész vezetőjét nem értük el, ugyanakkor az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben határozottan visszautasítják és cáfolják a kerületi ellenzék „hamis és alaptalan állításait.”

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a korábbi XVIII. kerületi vezetés hagyományteremtő céllal kezdeményezte az igazgatók és a városvezetők közötti évenkénti találkozót. Ennek a hagyománynak a folytatásaként a XVIII. kerület igazgatói munkaközössége az idén is meghívta rendezvényére a városrész vezetőit. Az invitálást pedig a jelenlegi vezetés „természetszerűleg nem utasította vissza.”

Mindezek miatt utazott csütörtök délután a szlovéniai Lendvára Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Ughy Attila. A közlemény szerint azonban a polgármester elutazása előtt arról rendelkezett, hogy néhány órás távollétében dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, általános helyettes, a jegyző, valamint az aljegyző munkaidőben a hivatalban tartózkodjon.

Az önkormányzat közleményében olvasható ugyanakkor az is: a kerületi szervezet meghívásának a vezetők nem egy időben tettek eleget. Így pedig – írták – a legfontosabb szabályokat betartva, a polgármester és az általános helyettese nem egy időben indultak útnak a Budapesttől néhány órányi távolságra fekvő városba.

Mivel a közleményben írtak nem egészen egyértelműek, az önkormányzat illetékesétől megkérdeztük: Végül volt-e olyan időszak, amikor egyetlen kerületi vezető sem tartózkodott Budapesten? Azt a választ kaptuk: „Amikor az alpolgármester elindult Lendvára, a polgármester már úton volt hazafelé.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.