A lövést gyakorolják a Parlament őrei

Mintegy 17 millió forintért mehetnek lőgyakorlatra az országgyűlési őrök, akiknek százezer darab kiképzési lőszert rendeltek, valamint kibéreltek számukra egy IV. kerületi lőtermet.

Az Országgyűlés Hivatalától a Blikk megtudta: évente átlagosan négyszer mehetnek lőgyakorlatra az őrök az éves kiképzési terv alapján. Szakterülettől függően fejenként 200-300 darab lőszerük van egy esztendőre. Ez azt jelenti, hogy aki a 350 fős állományból fegyverviselésre jogosult, az az évi négy alkalommal számolva 50-75 töltényt használhat el egy lőgyakorlaton.

A Parlament környékén – nem számolva a díszsortüzekkel – utoljára 1956-ban ropogtak fegyverek, vagyis nem jellemző, hogy tűzharcba keverednek a T. Ház őrzői, kérdés, hogy ez mire jó – veti fel a lap, amelynek Tarjányi Péter biztonságpolitikai és rendőrségi szakértő azt mondta: a készségszintű fegyverhasználathoz hetente javasolt minimum 250-300 gyakorlólövés leadása.  

A lap újságírója szeretett volna bejutni az újpesti lőterembe, ahol elméletileg bárki gyakorolhatna, ám az Országgyűlés Hivatalától erre nem kapott engedélyt. 

A hírrel kapcsolatban a Hír24 portál arra emlékeztet: legutóbb 7 millió 620 ezer forintot fizettek az őrök képzéséért, akkor jó modorra tanították őket. Egészen pontosan „kommunikációs készségeiket fejlesztő" tréningre küldték őket, idén júliusban. A képzésre – az indoklás szerint – azért volt szükség, mert az őröket fel kell készíteni arra, hogy 2014 tavaszától a Kossuth tér átépítését, az új látogatóközpont, valamint a parlamenti múzeum megalakulását követően megváltoznak az Országház őrzés-védelmi feltételei.

A díszegyenruhájukat pedig egy, a nemzeti hagyományokat őrző veszprémi szabóság összesen nettó 170 millió forintért készítette el tavaly decemberben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.