Lezsák Sándor helyettesítheti Kövér Lászlót

Hétfői dátum szerepel azon a nyilatkozaton, amellyel Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki megbízatásáról. A dokumentumon nem szerepel a doktor-titulus. Kövért Lezsák Sándor helyettesítheti a parlament házelnöki székében.

A dokumentumot - amelyet határozati javaslatként iktatva közzétettek a parlament honlapján is – Schmitt Pál már eljuttatta az Országgyűlés elnökének, aki a köztársasági elnök megbízatásának megszűnésétől helyettesíti hivatalában a lemondott államfőt az új elnök hivatalba lépéséig.

"Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok" – áll Schmitt Pál írásbeli nyilatkozatában. (A dokumentumon dr nélkül látható Schmitt aláírása.)

A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén Kövér László azt indítványozta, hogy őt az Országgyűlés elnöki posztján Lezsák Sándor fideszes alelnök helyettesítse.

Szűkszavú lemondás
Schmitt Levél

A vonatkozó szabályok értelmében a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

A házbizottság hétfői ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn, a tárgyalási szünet után döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.