A leláncolt karbantartó

A polgármesteri hivatal bejáratához láncolta magát tegnap egy negyvennégy éves, háromgyerekes családapa a Szolnok megyei Rákócziújfaluban. Földi Mihály a polgármesteri hivatal karbantartó csoportjának vezetője így tiltakozott, mert állítása szerint nem kapta meg a decemberi bérét.

A férfi reggel érkezett meg egy lánccal, s a hivatali bejárat vaskorlátjához rögzítette magát.

– Mindegy, hogy itt fagyok meg, vagy otthon, ahol nincs tűzifa és nem tudunk fűteni – mondta Földi Mihály, aki szeptemberben került a hivatalba, s megbízási szerződéssel karbantartóként dolgozott. Papp János polgármester vette fel, mert az előző karbantartó munkájával nem volt megelégedve.

– Évek óta baj volt az iskola meg az óvoda fűtésével, amióta viszont munkába álltam, egyszer sem romlottak el a kazánok – állította Földi Mihály, aki állítása szerint politikai bosszú áldozata lett: a polgármestert ugyanis december közepén felfüggesztette tisztségéből a helyi önkormányzat, az általa felvett embereket pedig, szélnek eresztették. Ő azonban nem kapta meg az esedékes decemberi járandóságát.

– Ha Földi Mihály idejében elszámol a rá bízott vagyontárgyakkal, akkor már decemberben megkapta volna a bérét – mondta érdeklődésaünkre Bodor Zoltán, a polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármester. Szavai szerint hiányos az eszközleltár, nem egyezik az üzemanyagszámla és az elfogyasztott gázolaj mennyisége. Hozzátette: azért kellett a megbízási szerződéseket felmondani, mert azok fenntartása túl sokba kerültek az önkormányzatnak.

– Ha közhasznú munkásokat alkalmazunk erre a feladatra, 90 százalékos állami támogatást kapunk a bérük kifizetéséhez. Ezt azonban hiába mondtuk el minden testületi ülésen a polgármesternek, ő ragaszkodott a saját embereihez, akikkel szerződést kötött. Részben emiatt döntött úgy a testület: fegyelmit indít ellene az önkormányzati döntések folyamatos megszegése és a pazarló gazdálkodás miatt – mondta az alpolgármester.

Bodor Zoltántól megtudtuk: Földi Mihályon kívül még három embernek volt megbízásos jogviszonya az önkormányzattal. Miután december 20-án felbontották valamennyiükét, s aki elszámolt, megkapta a bérét. Földi Mihály nem volt köztük.

– Jelentsenek fel, ha azt hiszik, elvittem valamit! – reagált erre a volt karbantartó. Szavaiból kiderült: azért is vonakodott aláírni az eszközleltárt, mert úgy vélte, nem csak a bérét, de felmondási időre járó juttatást is kaphat. Az önkormányzat jogi szakértői felvilágosították, hogy ilyenre megbízási jogviszony esetén nem tarthat igényt.

Péntek dél körül végül megoldódott a leláncolt karbantartó ügye: az alpolgármester a három gyerekre és a téli hidegre való tekintettel a saját zsebéből kifizette a férfi járandóságát – csaknem hatvanezer forintot –, azzal a feltétellel, hogy a napokban rendezik a végelszámolást a hivatalban. Ezután valaki elszaladt Földiék házához, s elhozta onnan a lakatkulcsot, így a férfi “kiszabadította” magát.

Rákócziújfalván a demonstráló és gyermekgondozási díjat kapó felesége három kisgyerekükkel kilátástalan anyagi helyzetbe került.
Rákócziújfalván a demonstráló és gyermekgondozási díjat kapó felesége három kisgyerekükkel kilátástalan anyagi helyzetbe került.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.