A legtöbb kérdésben enged a kormány

A kormány a legtöbb kérdésben enged, így az Európai Bizottsággal folytatott vitában már csak a jegybankelnök eskütétele és az MNB-elnök fizetése kérdéses.

Giró-Szász András az ATV Startban azt mondta, az Európai Bizottságnak most konkrét jogszabályi környezet alapján kell értékelnie azokat a témákat, amiket korábban csak verbális információk alapján értékelt.

A kormányszóvivő közölte, a kormány az Európai Bizottsággal folytatott vitában a jegybanktörvény kapcsán felmerült hét kérdés közül ötben minden további nélkül kész engedni, így lényegében már csak a jegybankelnök eskütétele, illetve az MNB-elnök fizetésének nyolcról kétmillió forintra való csökkentése képezi vita tárgyát.

Ami az eskütételt illeti, az valamennyi köztisztviselőre vonatkozik, számos európai országban ráadásul a jegybankelnökökre is, egyébként pedig az eskü szövege az európai uniós normák betartására vonatkozó mondatokat is tartalmaz – fejtette ki érveit a kormányszóvivő.

A bírák nyugdíjazását illetően Giró-Szász azt hangsúlyozta: az általános öregségi nyugdíjkorhatár bevezetésével éppen egy pozitív diszkriminációt szüntettek meg, hiszen eddig a bírák – szemben más köztisztviselőkkel – 62 éves koruktól nyolc éven át kizárólag maguk dönthették el, hogy nyugdíjba vonulnak-e, vagy sem. Ezentúl viszont az Országos Bírói Tanács kollektív döntése alapján maradhatnak a testületnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.