43 ezer határon túli magyar szavazna 2014-ben

A Fidesz-kormány szavazati jogot adott a határon túli magyaroknak is, és bár a számuk több millióra tehető, eddig csak 43 ezren jelezték, hogy voksolni kívánnak a 2014-es parlamenti választáson.

Mintegy 43 ezren kérték a választásra jogosult külföldiek névjegyzékébe történő felvételüket – derül ki a Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adataiból. Ez nagyjából tizede azoknak a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségű embereknek, akik a kedvezményes honosítási eljárás 2011-től érvényes szabályai szerint szereztek állampolgárságot.

A regisztrációt azonban nemcsak ők kezdeményezhetik, hanem azok is, akik igazolni tudják, hogy magyar állampolgárok. A számuk pedig több millióra tehető, hiszen a hatályos szabályok szerint a magyar szülők külföldön született gyermekei – sőt akár unokái is – alanyi jogon magyar állampolgárok.

A határon túli – tehát itthoni lakóhellyel nem rendelkező – magyarok 2014-ben a pártok országos listáira voksolhatnak, és becslések szerint a már csak 199 fős új parlamentben két-három listás mandátum sorsát befolyásolhatják.

A regisztrációra augusztus 1-je óta van lehetőség, és az első hónapban öt és fél ezren jelentkeztek. Szeptemberben már sokkal nagyobb volt az érdeklődés, mert akkor egyetlen hónap alatt nagyjából 18 ezren kezdeményezték a nyilvántartásba vételüket.

Októberben viszont a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson voksolni kívánó határon túliak száma csaknem megkétszereződött, mert majdnem húszezer új regisztrációs kérelem futott be.

A legfrissebb adatok szerint a Romániában élő kettős állampolgárok közül több mint 17 ezren szeretnének szavazni, míg Szerbiából csaknem 12 ezer regisztrációs kérelem érkezett. Szlovéniában is jelentős számú magyar kisebbség él, de onnan mindössze kilencen jelentkeztek.

A kettős állampolgárságot tiltó országokból – e körbe tartozik Szlovákia és Ukrajna is – csupán 143-an kezdeményezték a nyilvántartásba vételüket. Mintegy tízezer esetben viszont nem derül ki, hogy a kérelem honnan érkezett, mert a regisztrációról szóló értesítést elektronikus levélben kérték.

Az amerikai kontinensen igen sok magyar él, de a körükben egyelőre minimális az érdeklődés. Az Egyesült Államokból nem egészen kétszázan, Kanadából pedig 116-an jelentkeztek, míg a dél-amerikai országokból a tízet sem éri el a regisztrációs kérelmek száma. Ausztráliában – ahol szintén számos egykori magyar emigráns lakik – sem nagy a választói aktivitás: onnan százan jelezték, hogy szavazni kívánnak.

Ehhez képest Németországból ötszáz, Svájcból majdnem 150, míg Svédországból mintegy kilencven regisztrációs kérelmet vettek nyilvántartásba. Az érdekesség kedvéért: van olyan magyar állampolgár, aki Algériából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Japánból, Lettországból, Norvégiából vagy Szingapúrból szeretne szavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.