Polt kezdeményezte Simon mentelmi jogának felfüggesztését

November óta nyomoznak a most a Magyar Nemzetben nyilvánosságra került ügyben.

Szerda délután négy órakor adta át a Legfőbb Ügyészség a házelnök hivatalának Polt Péter levelét, amelyben a legfőbb ügyész Simon Gábor (MSZP) képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Fazekas Géza ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly november 14-én rendelt el nyomozást, miután a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájától megkapták az osztrák pénzpiaci felügyelet „pénzmosásgyanús tranzakciókra utaló jelzéseit”. (Egyes sajtóhírek szerint az osztrák felügyelet tagadja, hogy bármi köze is volna az ügyhöz, ám Fazekas Géza érdeklődésünkre leszögezte: az ügyészség birtokában lévő dokumentumok magukért beszélnek.)

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő tájékoztat
Legfőbb ügyészség sajtáj

Fazekas tájékoztatása szerint Simon 2008. január 28-án 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer USA dollárt fizetett be készpénzben egy (a szóvivő által meg nem nevezett) osztrák pénzintézetben a saját nevére nyitott értékpapírszámlára. A számlán lévő összeg 2013. novemberi értéke az akkori forintárfolyamon számolva 228 millió forintnak felelt meg.

Az ügyészség az eddigi nyomozás során tisztázta, hogy ez az összeg nem származhatott Simon legális jövedelméből, s hogy ebből mintegy 50 millió forint személyijövedelemadó-bevallási és -befizetési kötelezettsége lett volna a képviselőnek, de ennek nem tett eleget. Ezért gyanúsítják adócsalással. 

Miután az Ausztriában parkoltatott milliókat nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, de még csak az osztrák pénzintézeti számlát sem, 2008-ra és 2009-re valótlan tartalmú, azaz hamis vagyonnyilatkozatot adott be, ez pedig jogilag magánokirat-hamisításnak minősül.

Fazekas elmondta, hogy ez az ügy egyelőre nem függ össze azzal az eljárással, amelyet a XVIII. kerületi alpolgármester 2012 februárjában tett feljelentése nyomán folytatott le a BRFK hűtlen kezelés gyanújával az önkormányzat 2008-as kötvénykibocsátása miatt. Az akkori önkormányzatnak tagja volt Simon is. A feljelentésben a kerület 2010-ben hivatalba lépett új vezetése mind a kötvénykibocsátásban közreműködő pénzintézet kiválasztását, mind annak költségeit sokallotta, ezért tett hűtlen kezelés gyanújával feljelentést. A BRFK 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Fazekas bejelentette: Ibolya Tibor fővárosi főügyész elrendelte a BRFK által megszüntetett eljárás hivatalból történő felülvizsgálatát.

Az MSZP párttagságát és összes funkcióját felfüggesztett elnökhelyettese ellen egy másik ügyben is vádat emelt az ügyészség, az azonban egy ennél lényegesen kisebb súlyú, 300 ezer forintos csalás, amelyben bűnsegédlet elkövetésével vádolják. A kipattant ügy miatt vagyonvizsgálati eljárást is indít ellene a parlament mentelmi bizottsága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.