A lakosság támogatja az állam tulajdonszerzését

A Századvég novemberi felmérése szerint a lakosság döntő többsége támogatja az állam stratégiai nagyvállalatokban történő tulajdonszerzését és elvárja, hogy támadás esetén azok és vezetőik védelmet kapjanak. Az emberek szemében az olyan társaságok, mint a MOL a nemzeti öntudat részét képezik

Az elmúlt időszakban meghatározó változások történtek nemzetstratégiai nagyvállalatok állami tulajdonlása körül. A MOL-ban már növelte ellenőrzését a magyar állam, a Rábában mindez előkészítés alatt áll. Mostani felmérésében azt vizsgálta a Századvég, hogy a lakosság támogatja-e az állami szerepvállalás kiterjesztését a stratégiai fontosságú vállalatokban.

A válaszadók 57 százaléka teljes mértékben, további 27 százalékuk pedig inkább támogatja, hogy az állam tulajdont szerezzen nemzetstratégiai vállalatokban annak érdekében, hogy csökkenjen az ország külső kiszolgáltatottsága. Az állami beavatkozást a megkérdezettek mindössze 16 százaléka ellenzi valamilyen mértékben.
A témában nyilatkozók több mint háromnegyede (76%) büszke arra, hogy léteznek olyan magyar nagyvállalatok, mint például a MOL.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a nagy nyilvánosságot kapott MOL-INA ügyről miként vélekednek az emberek. A válaszadók abszolút többsége, közel 60 százaléka hallott a nemzetközi sajtóban is publicitást kapott konfliktusról, valamint arról, hogy Hernádi Zsoltot, a MOL elnökét a horvát ügyészség korrupcióval vádolja. A témában véleményt nyilvánítók több mint kétharmada (69%) szerint Hernádi Zsolt meggyanúsításában a horvát választások is szerepet játszhattak. A válaszadók kimagasló arányban gondolták úgy (78%), hogy ilyen vagy hasonló támadás esetén inkább meg kell védeni a nemzetstratégiai vállalatokat vagy azok vezetőit.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.