A Kúria elnöke egységes, gyors ítélkezést remél

Darák Péter, a Kúria kedden megválasztott elnöke a bíróság igazgatási szervezetének átalakításától azt reméli, hogy az ítélkezés egységessé, gyorssá válik, a bírósági szervezet megújul, a jogkeresők pedig elégedettek lesznek. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szintén kedden megválasztott elnöke legfontosabb feladatának a bírói kar és az ügyfelek lehető legteljesebb kiszolgálásának biztosítását nevezte.

Darák Péter a megválasztását követő sajtótájékoztatóján a jogegység biztosítását nevezte legfontosabb feladatának. Mint elmondta, a Kúriának lehetősége lesz arra, hogy intézményes módon elemezze az ítélkezési gyakorlatot.

A valódi alkotmányjogi panasz intézményének bevezetésével az Alkotmánybíróság (Ab) lehetőséget kap arra, hogy az alkotmányos szempontokat konkrét bírósági ügyekben vizsgálja - tette hozzá. Darák Péter fontosnak nevezte, hogy a Kúria és a bíróságok "ne lépjék át azt a szűk mezsgyét, amely a jogértelmezést a jogalkotástól elválasztja".

A Kúria megválasztott elnöke elmondta, hogy 2012 januárjában felállnak a joggyakorlat-elemző csoportok, ami lehetővé teszi, hogy a Kúria elemző munkájába alsófokú bírákat, külső szakértőket is bevonjanak. Darák Péter megfontolandónak nevezte egy főtanácsadói, tudományos tanácsadói rendszer működtetését is - az Ab mintájára.

A megválasztott főbíró kiemelt célja, hogy javítsa az alsófokú bírói szervek és a Kúria közötti információáramlást. Darák Péter szerint a hagyományos tárgyalási felfogás, amely Magyarországon ma is érvényesül, Nyugat-Európában már nem divat; ott a bíróságok szolgáltató szervekként működnek.

A Kúria megválasztott elnöke örömmel látná, ha a bírák képzésében bevezetnék az orvosoknál is ismert időszakos, vizsgaköteles kreditpontos képzést. Darák Péter hangsúlyozta: törekedni fog a társzervekkel való kapcsolattartásra, különös tekintettel az Alkotmánybíróságra, az ombudsmanra, valamint az ügyvédi, ügyészi és közjegyzői karra.

Átalakítanák az igazságszolgáltatás finanszírozását

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szintén kedden megválasztott elnöke legfontosabb feladatának a bírói kar és az ügyfelek lehető legteljesebb kiszolgálásának biztosítását nevezte. Mint elmondta, az ügyfeleknek az a legfontosabb, hogy ügyüket a legmagasabb színvonalon és időben bírálják el. Az OBH megválasztott elnöke kiemelte a bíróságok munkájának arányos teherelosztását. Álláspontja szerint nem lehet fennakadás amiatt, hogy jövőre sok bírói álláshely felszabadul.

Handó Tünde átalakítaná az igazságszolgáltatás finanszírozását is, és a tényleges feladatok elvégzéséhez szükséges összeget venné alapul. Az OBH megválasztott elnöke hangsúlyozta, hogy nem marad ellenőrzés nélkül, hiszen a köztársasági elnök és az Országos Bírói Tanács megfoszthatja őt a hivatalától.

Egy kérdésre válaszolva Handó Tünde elmondta, hogy családi és baráti kötődései ellenére sem vonta eddig senki kétségbe pártatlanságát, függetlenségét. Mint fogalmazott: "ezeket a kapcsolatokat sohasem szégyelltem és nem tagadtam". Mint emlékeztetett rá, az elmúlt 20 évben bíróként, az utóbbi 12 évben pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökeként tevékenykedett.

Az Országgyűlés kedden titkos szavazáson választotta meg az új bírósági vezetőket: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felváltó OBH elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter lesz, mindkettejük megbízatása kilenc évre szól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.