A KSH nem gondolt a vak emberekre, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul és eljárást kezdeményez a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) szemben, mert az általa képviselt emberek számára használhatatlan a népszámlálás internetes kérdőíve - közölte az egyesület hétfőn.

A közlemény szerint hiába a jogi kötelezés, hiába a csak odafigyelést, vagyis anyagi ráfordítást nem igénylő technikai lehetőség (képernyőolvasó szoftver), a látássérült emberek ezúttal is látó társaikra szorulnak.

"A KSH nem gondolt a vak emberekre, legalábbis nem időben" - tették hozzá.

 A közleményben az áll: az érintettek elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarországon 2011-ben még mindig olyan megoldást lehessen alkalmazni egy ekkora jelentőségű társadalmi akcióban, mely nem vesz tudomást a több ezer hazai vak és alig látó emberről, akik között több ezren napi szinten használják a világhálót információszerzésre, kommunikációra, tanulásra vagy munkavégzésre.

A KSH azt közölte az MTI-vel, hogy összesen 750 ezer címről töltötték ki a népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap 18 óráig, ez a háztartások 17 százalékát jelenti. Elektronikus adatszolgáltatásra vasárnap éjfélig volt lehetőség, ezután már csak a papíralapú kérdőíven lehet válaszolni a kérdésekre, október 31-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.