A közvélemény-kutatók "nem"-szavazatra kérik a képviselőket

A közvélemény-kutatások eredményeinek nyilvánosságra hozatala összefügg az információszabadság alapjogával – így érvelnek nyílt levelükben a legismertebb hazai közvélemény-kutató cégek.

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz öt közvélemény-kutató cég vezetője, azt kérve: ne szavazzák meg a választási eljárási törvényjavaslat azon részét, amely előírná, hogy a szavazást megelőző hatodik naptól a szavazás befejezéséig ne lehessen nyilvánosságra hozni a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét – írja a Magyar Távirati Iroda (MTI).


Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot, amely újból előírja, hogy "a szavazást megelőző 6. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni" – olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott nyílt levélben, amelyet Géczi Tamás, az Ipsos, Hann Endre, a Medián, Kozák Ákos, a GfK, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet és Tóth István György, a Tárki vezetője írt alá.

Szerintük ez a korlátozás ellentmond az Alkotmánybíróság azon határozatának, amely a korábbi hasonló törvényhelyet megsemmisítette, megállapítva, hogy "a közvélemény-kutatás közzétételének (...) tilalma valóban korlátozza a vélemény-nyilvánítás és sajtó szabadságát. (...) Mindezen túlmenően a közvélemény-kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozatali korlátozása a demokratikus közvélemény kialakulásához elengedhetetlen információszabadság alapjogával, azon belül a választópolgárok tájékozódáshoz való jogával is szoros összefüggésben áll." Erre tekintettel kérik az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslatnak ezt a paragrafusát a zárószavazás során ne szavazzák meg – áll a nyílt levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.