A köztisztviselők indokolás nélküli kirúgása nem ütközik a közösségi jogba

A közszolgák indokolás nélküli menesztése kapcsán az Európai Unió Bírósága úgy foglalt állást, hogy a köztisztviselők minden magyarázat nélküli kirúgása a közösségi jog alapján nem kifogásolható.

Hatáskörének hiányát állapította meg végzésében az Európai Unió Bíróság az indokolás nélküli felmentésre vonatkozó magyar szabályozásnak az alapjogi chartával való összeegyeztethetőségével kapcsolatban - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.

Emlékeztettek: a Debreceni Munkaügyi Bíróság előzetes döntéshozatali kérelmeket terjesztett az uniós fórum elé az előtte folyamatban lévő perekben, amelyekben a felperes kormánytisztviselők, illetve köztisztviselők indokolás nélküli felmentésük jogellenességének a megállapítását kérték. A bíróság három kérdést tett fel, amelyek lényegében arra irányultak, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió alapjogi chartájának 30. cikkével - amely az indokolatlan elbocsátással szembeni védelem elvét tartalmazza - a szóban forgó munkáltatói intézkedés, illetve az azt megalapozó magyar szabályozás.

A tárca közölte: az Európai Unió Bírósága október 10-i végzésében hatáskörének hiányát állapította meg az indokolás nélküli felmentésre vonatkozó magyar szabályozásnak az alapjogi chartával való összeegyeztethetőségével kapcsolatban. A bíróság felidézte, hogy a charta rendelkezéseinek a tagállamok csak annyiban címzettjei, amennyiben az EU jogát hajtják végre.

Ezt követően a bíróság - az eljárásban képviselt magyar állásponttal megegyezően - megállapította, hogy az előzetes döntéshozatali eljárások alapjául szolgáló jogviták nem érintenek a chartán kívüli uniós jogszabályokat, így nem tartoznak az uniós jog alkalmazási körébe, a charta hivatkozott rendelkezései pedig önmagukban nem alapozzák meg a bíróság hatáskörét - olvasható a KIM közleményében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.