A közmédiában több szakszervezeti tisztségviselőt is lapátra akarnak tenni

Több, munkajogi védelem alatt álló szakszervezeti tisztségviselőt is el akar bocsátani a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a közmédiában jelenleg is zajló csoportos létszámleépítés keretében – értesült a Népszabadság.

Az első körös, 520 főt érintő nyári elbocsátásokat a bíróság előtt is megtámadó Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) nyolc tisztségviselőjét akarják kirúgni, az érintettek a napokban értesültek a munkaadó szándékáról. Köztük Nagy Navarro Balázst, a szakszervezet alelnökét, a közmédiában szerveződött szakszervezetek egy részét tömörítő Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnökét. Információink szerint a Független Rádiós Szakszervezet kilenc vezetőségi tagjából ötöt akarnak elbocsátani. A Televíziós Dolgozók Szakszervezetéből is négy tisztségviselőt szándékoznak elküldeni.

A törvény munkajogi védelemben részesíti a szakszervezeti tisztségviselőket. Őket csak úgy lehet rendes felmondással elbocsátani, ha ahhoz a szakszervezet is hozzájárul. Amennyiben az adott szakszervezet megvétózza tisztségviselőjének elbocsátását, akkor a munkaadó a bíróságtól kérheti a jogvita rendezését. A bíróság jogerős döntéséig a munkaadó nem küldheti el a szakszervezeti tisztségviselőt.

A TFSZ nyolc tisztségviselőjének tervezett elbocsátását a közmédiumon belül többek nyilvánvaló retorziónak tartják amiatt, hogy ez a szakszervezet tiltakozott a leginkább az idei két körös, közel 900 dolgozót érintő elbocsátások miatt. A munkaügyi bíróság kedden tárgyalja a szakszervezet beadványát, amellyel még a nyári leépítést támadta meg. A bíróság ebben az ügyben szeptemberben jogellenesnek nyilvánította a nyáron végrehajtott csoportos létszámleépítést. Ez ellen azonban az alap kifogást nyújtott be, így a per első fokon folytatódik. A szakszervezet többek között jogsértőnek tartotta a leépítésekről szóló megállapodást a munkáltató és az ideiglenes üzemi tanács között. Az MTVA ezzel szemben úgy érvel, hogy jogszerűek voltak az elbocsátások, mert az üzemi tanáccsal kötött megegyezést egy a szakszervezetekkel aláírt megállapodás követte, amelyben a TFSZ is elismerte az első megegyezés jogszerűségét.

Az ügyben kerestük az MTVA képviselőjét is, de nem értük el. 


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.