A közmédia megmondaná, melyik szocialista nyilatkozzon

Kénytelen bojkottálni az MSZP a közszolgálati média reggeli és esti műsorait a következő napokban, miután a közmédia szerkesztői válogatni akartak a szocialista párt nyilatkozói közül – értesült a Népszabadság.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese és kommunikációs vezetője lapunknak megerősítette: a közmédia politikai háttérműsoraiban (így a Ma Reggelben, az Estében, vagy a DunaTV Közbeszéd című műsorában) kedden és várhatóan még szerdán is azért nincsenek és nem lesznek szocialista nyilatkozók, mert a közmédia szerkesztői elő akarták írni az MSZP számára, hogy kit küldhetnek be a műsorokba.

„A ma reggeli adásba például Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét és a párt egyik vezető EP-képviselőjelöltjét delegáltuk nyilatkozóként az aktuális témákhoz, de a közmédia szerkesztői azt közölték, hogy csak a párt szóvivőit hajlandóak megkérdezni az élő adásban. Ezt nem először teszik meg, volt már hasonló eset, amikor elő akarták írni, hogy ki nyilatkozhat az MSZP részéről, és ki nem. Ebből lett elegünk, ezért nem vagyunk hajlandóak addig részt venni a közmédia politikai műsoraiban, amíg nem változtatnak ezen a gyakorlaton, és nem ismerik el az MSZP jogát ahhoz, hogy eldöntse, ki nyilatkozik a párt nevében. Azért folyamodtunk a bojkotthoz, mert nincs más lehetőségünk” – fogalmazott kérdésünkre Lukács Zoltán.

Az MSZP politikusa hozzátette: egy hetvenmilliárd forintnyi közpénzből fenntartott közszolgálati médium feladata az adófizetők pártfüggetlen szolgálata lenne, nem pedig a jobboldali hatalom „gerinctelen kiszolgálása”. Lukács azt sem zárta ki, hogy ha a közmédia nem változtat a szerinte a hatályos médiatörvénnyel is ellentétes gyakorlatán, úgy készek akár tömegdemonstrációt is szervezni a tévészékház elé.

„Kíváncsi vagyok, hogy a közmédia vezetői vajon mikor mondják azt a Fidesz politikusainak, hogy rájuk nem tartanak igényt, csak Selmeczi Gabriellára. Vajon a jelenlegi hatalommal szemben is ilyen önállóak, vagy akkor nem mernek kilépni a gyáva mikrofonállvány-szerepből?” – tette hozzá Lukács Zoltán.

A közmédia számára – ezek szerint – nemkívánatos Ujhelyi István lapunk megkeresésére arról beszélt, hogy a közszolgálati magyar televízió az elmúlt években számos, vállalhatatlan botrány főszereplője volt már: a „rezsim számára kényelmetlen” szereplők kitakarásától kezdve, a híranyagok manipulálásán át, a szakma etikai szabályait tudatosan megszegő hírszerkesztésen túl a főműsoridőben való „alpári üzengetésig”.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a közmédia szerepe és felelőssége kiemelten fontos a közelgő országgyűlési választások előtti kampányidőszakban. „A közszolgálati média dolgozói, szerkesztői is választás előtt állnak. Eljött az utolsó pillanat, hogy eldöntsék: gyáván belesimulnak a nemzeti együttműködés rendszerébe, és továbbra is kiszolgálják a jelenlegi kormánypártok manipulatív világát, vagy bizonyítják tisztességüket, és hűek maradnak a szakmájukhoz, saját becsületükhöz. Nem kell félniük tisztességesnek lenni!” – fogalmazott lapunknak Ujhelyi István.

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke érdeklődésünkre közölte, a magyar sajtóban, így a Népszabadságnál és a közmédiában is, a szerkesztőségek kérik fel interjúra a politikusokat, nem pedig a pártok mondják meg, hogy melyik tagjuk nyilatkozik az adott orgánumnak. 

Az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt – újabb távozók lesznek
Az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt – újabb távozók lesznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.