A közmédia függetlenségét féltik, ezért nem mondanak le

Az SZDSZ televíziós és rádiós kuratóriumi elnökségi tagok szerint együttes lemondásukra tett fideszes javaslat a pillanatnyi politikai erőviszonyoknak alávetett médiavilágot szolgálja.

A közmédiumok irányítását meghatározó kuratóriumi mandátumok ciklusa eltér a parlamenti ciklustól. Ezt a médiatörvény szabályozza, és éppen azért rendelkezik így, hogy a közmédiumok irányítása és működése ne rendelődjön alá a mindenkori kormány politikai ambícióinak.

Erre hívják fel közleményükben a közmédiumok kuratóriumi elnökségi tagjaia a Fidesz figyelmét. A kormánypárt ugyanis arra szólította fel őket, hogy ne töltsék ki mandátumukat, és együttesen mondjanak le. Az aláírók - Rajk László és Kozák Márton (MTV) illetve Székely Gabriella (Duna Televízió) - úgy fogalmaznak, a közmédia függetlenségálják azzal, hogy szolgálunk azzal, hogy kitöltjük mandátumunkat.

"Javasoljuk, hogy a kormánypártok médiapolitikusai médiaötletek helyett a médiatörvényre összpontosítsanak. A Fidesz a választások előtt bejelentette, hogy kétharmados többségével élve meg fogja változtatni a médiatörvényt. Ennek fényében az önkéntes lemondásra felszólító javaslat nyilvánvaló demagógia. Takarékoskodni nem a pluralizmus maradék garanciáin kell, hanem a szakmai és társadalmi egyeztetések után megalkotandó új médiatörvény révén - ám abban sem a sokoldalú ellenőrzés garanciáinak feladásával!" - áll a kuratóriumi elnökségi tagok közleményében.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.