A közigazgatásban dolgozóknak vizsgát kell tenniük nemzettudatból

A nemzetpolitika, nemzettudat a köztisztviselők, közigazgatásban dolgozók képzésének alapkövévé válik, és erről vizsgázniuk is kell – egyebek mellett ez hangzott el a Nemzetpolitikai alapismeretek című kötet hétfői bemutatóján.

A közigazgatási képzés részévé vált a nemzetpolitika - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai alapismeretek című kötet hétfői budapesti bemutatóján.

A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese azt mondta, a világon elsőként született olyan tankönyv, ami a nemzetpolitikáról szól. A kötetet, amelynek összefoglalója a közigazgatási alapvizsga része, elsősorban a közigazgatásban dolgozóknak szánják, de a külhoni magyarságnak is ajánlják, mivel ezáltal pontosan tudni fogják, a magyar közigazgatásban milyen szerepe van ennek a területnek, és milyen elvárásokat támaszthatnak a mindenkori kormánnyal szemben.

A kötet pontosan követi a Máért, a Magyar Állandó Értekezlet által elfogadott nemzetstratégia iránymutatását - jegyezte meg Semjén Zsolt.
A könyv teljességre törekedve, tudományos jelleggel nyolc fejezetben tekinti át történelmi, közigazgatási és nemzetstratégiai szempontból az egyes témákat, tisztáz alapfogalmakat, nemzetközi jogi aspektusokat. Foglalkozik az egyéni és a kollektív jogok kérdésével is, egyfajta "szellemi vértezetet ad" - hangzott el.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a kisebbségek jogai emberi jogok a közösségek szintjén, és az egyéni és kollektív jogok nem állíthatók szembe egymással. Kiemelte, hogy a kiadvány az autonómia kérdését részletesen tárgyalja, végighalad a szomszédos országok történelmén, körképet ad a Kárpát-medence viszonyairól. Kulcsfontosságúnak nevezte a kormányfőhelyettes az állampolgárságról szóló fejezetet.

A magyar nemzetpolitikai intézményeket és az elkezdett programokat is sorra veszi a kötet, például a Határtalanul! programokat, a Nemzeti Regisztert, illetve a Bethlen Gábor alapot - ismertette.

Répás Zsuzsanna, a területért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a könyv része annak a megújulásnak, amely az elmúlt három és fél évben történt Magyarországon. A nemzetpolitika is megújult, nyitva a külhoni nemzettársak, a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága felé. 

A politikai nyitáshoz az államigazgatásban is szükséges a gondolkodásmód megváltozása, és akkor tudják élővé tenni a külhoni magyarokkal való kapcsolattartást, ha ez az újfajta gondolkodásmód részévé válik az államigazgatásnak is - magyarázta. Megjegyezte ugyanakkor: a könyv mindenkinek érdekes lehet, aki érdeklődik a külhoni magyarság iránt.

Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese szerint többről van szó, mint könyvbemutatóról, mivel a nemzetpolitika és a közszolgálati képzés talált egymásra. Az alapképzésben fél éven át egységes modul van minden terület számára az egyetemen, amelynek részét képezi a nemzetpolitikai ismeretanyag is - mondta, fontosnak nevezve, hogy a nemzetpolitika, nemzettudat a köztisztviselők, közigazgatásban dolgozók képzésének alapköve legyen.

Kántor Zoltán, a kötet kidolgozásában közreműködő Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy hamarosan megjelenik az angol nyelvű fordítás, és olyan honlap is készült az MTA-val közösen, amely megkönnyíti a nemzetpolitika oktatását.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.