A középiskolásokat is ingyen oltják

A kormány szerdán a WHO ajánlása alapján tovább bővítette a H1N1 elleni védőoltással ingyenesen beolthatók körét – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a szóvivői tájékoztatón. A WHO szerint a magyar vakcina nagyon jó minőségű.

Elhangzott, az ingenyesen olthatók körét azért bővíti a kormányzat, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kiemelten veszélyeztettek közé sorolta a 12 és 18 év közötti fiatalokat is. Ez Magyarországon a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a középiskolai tanulók szervezett oltása a térítésmentes vakcinával.

Az iskoláskorúak oltása a tervek szerint december 18-áig befejeződhet. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor jó esély van arra, hogy a gyerekek és a fiatal felnőttek az influenza-járvány lehetséges kitörése előtt megszerezhetik a védettséget. Egy hazai vizsgálat szerint, amely 1996 óta gyűjt információt a magyar járványok jellemzőiről, január és április között érheti el a pandémia Magyarországot.

A miniszter bejelentette: a WHO hivatalosan is felvette az ajánlott védőoltások listájára a hazai FluvalP vakcinát. Székely Tamás közölte azt is, hogy Magyarországon továbbra sincs járvány, annak ellenére is így van, hogy két településen helyi, szórvány-megbetegedések miatt bezártak iskolákat. A járványfigyelő szolgálat adatai szerint a múlt héten 16700-an fordultak influenza-szerű tünetekkel orvoshoz, az igazolt influenzafertőzöttek mintáiból 28 esetben találtak H1N1 vírus-, és 32 esetben pedig a szezonális A vírus okozta megbetegedéseket. Az összes vizsgált eset 16 százalékában okoz még „csak” tüneteket az újinfluenza-vírus.

Közben újabb iskolában szünetel a tanítás az új influenza vírusa miatt. Az egyik móri középiskolában minden negyedik diák megbetegedett. Az elvégzett vizsgálatok már igazolták a H1N1 vírus jelenlétét. Kedden a Baranya megyei Szederkényben zárták be átmenetileg az általános iskolát. Közben a szederkényi polgármester, Hergenrőder János nehezményezte, hogy hazaküldték munkahelyükről a Pécsett tanító szederkényi tanárokat, sőt a pécsi orvosi rendelőkben nem szívesen fogadnak beteget a faluból.

Székely Tamás miniszter határozottan kijelentette: az egészségügyi ellátásról szóló törvény szerint az orvosoknak minden taj-kártyával rendelkező állampolgárt el kell látniuk. 

Nagyon jó minősítést kapott a WHO-tól a magyar vakcina

A WHO 147 országának irodavezetői és szakértői a múlt héten szakmai egyeztetést tartottak Genfben többek között a H1N1 vírusról és a járványról, különös hangsúlyt fektetve az egyre súlyosbodó európai helyzetre. A konferencián Margaret Chan, a WHO főigazgatója ismét felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára - tájékozatatta lapunkat közleményében Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. Hozzátette, Magyarországon eddig hat halálos áldozatot követelt az új influenza, mely bár az ország összes régiójában megtalálható, a járvány egyelőre mégis mérsékeltnek tekinthető.

Az irodavezető közölte azt is: Európában Magyarország (Omninvest) az elsők között állította elő a H1N1 vírus elleni védőoltást, mely inaktívált, teljes vírust tartalmaz. A WHO londoni laborjában a magyar vakcina nagyon jó minősítést kapott. Az eddigi klinikai tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy a magyar oltóanyag vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenza oltás.

Annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt az oltásra jelentkezők száma, az oltottak aránya még így is nagyon alacsony, 10 százalék alatti, ugyanakkor a teljes lakosság több mint felének kellene megkapnia az oltást ahhoz, hogy a járvány megfékezhető legyen. Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen megfelelő mennyiségű oltóanyaga van, így  Európa szívében egy olyan sziget lehetnénk, ahol nem tombol a járvány - írja Pusztai Zsófia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.