A Kossuth tér - a Fidesz-stílus lenyomata

A Kossuth tér átalakítása a Fidesz kormányzati stílusának minden káros jellemzőjét magán hordozza – jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője mai sajtótájékoztatóján. – Átláthatatlan előkészítés, ismeretlen szempontok alapján, titokban hozott döntések, a közigazgatásra gyakorolt durva nyomás, kultúrharc és ötletszerűség.

A Parlamentet körülölelő tér átépítése a fideszes kultúrharc részévé vált. Szobrokat távolítanak el mindenféle társadalmi konszenzus nélkül. Horváth Csaba (MSZP) szerint a köztársaság ellen folytatott hadjárat keretében a Fidesz kormánya kijelölte az ellenséget is. Károlyi Mihály, az első magyar köztársaségi elnök szobrát egy éjszaka alatt eltávolították, József Attila szobrát most épp a rakpartra helyeznék át, hogy a Duna áradásakor ne is látsszon, de Nagy Imre szobrának bolygatása is felvetődött.

Az új szobrokról, a régiek eltávolításáról nemhogy konszenzus, de párbeszéd sincs. Az éppen hatalmon lévő kormányzók úgy gondolják, parlamenti felhatalmazásuk arra is kiterjed, hogy saját ideológiájukat is rákényszerítsék az országra, függetlenül arról, hogy a társadalom különféle szereplői, csoportjai mit gondolnak. A tér 1944-es arculatát idéző rekonstrukció egyértelműen visszalépés.

A szocialista politikusok szerint a döntési folyamat átláthatatlan, az eredmény ötletszerű. Hol egy parlamenti határozatban döntenek a kormány áthelyezéséről – akkor még Balsai István előterjesztésében –, hol újabb egymilliárd forintot irányoznak elő egy, a kormánnyal közismerten jó viszonyt ápoló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által is használt székház megvásárlására, hol egy újabb tervező, menedzser kerül elő, aki lényeges kérdésekre nem tud választ adni – hangsúlyozta az MSZP városházi frakcióvezetője.

A szocialisták különösen túlzónak tartják az átépítésre szánt 20 milliárdot. Különösen olyan időkben, amikor a költségvetés hiányára hivatkozva felszámolták az energiaár-támogatást, 84 milliárdot vontak el a felsőoktatásból, a működésképtelenség határára sodorták az egészségügyet, és szinte teljesen leállították a munkaerőpiac ösztönzését, illetve a munkába állási támogatást.

A beruházás a környezet iránti teljes felelőtlenség szimbóluma. Egy éjszaka alatt negyven fát vágtak ki a téren, teljesen megalapozatlanul, jogellenesen, csak azért, hogy Károlyi szobrával leszámolhassanak – mondta el Steiner Pál országgyűlési képviselő. Szabó Máté alapjogi biztos egyértelműen megállapította, hogy a fakivágás jogsértő volt. A hivatal olyan határozatra hivatkozva adott engedélyt a kivágásra, ami valójában nem is létezett. Steiner Pál azt sürgette, hogy Rogán Antal függessze fel hivatalából a fakivágásra engedélyt adó V. kerületi jegyzőt, és kezdeményezzen vizsgálatot ellene. A szocialista politikus szerint ugyanakkor, mivel a jegyző vélhetően a fideszes polgármester támogatásával hozta meg a határozatát, az MSZP a kormányhivatalt és az illetékes minisztériumot is felszólítja a vizsgálat lefolytatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.