A Kossuth és a Klubrádió inkább az idősebbek körében kedvelt

A fővárosiak körében is a könnyűzenei zenei csatornák a legkedveltebbek, míg a többi rádióadót elsősorban az idősebb korosztályok hallgatják.

A budapestiek háromnegyede januárban napi gyakorisággal kapcsolta be a rádióját, vagyis több mint 1,1 millió fővárosi (ez a népesség 75 százaléka) hallgat nap mint nap rádiót – derült ki a TNS Hoffmann januári budapesti rádiós közönségméréséből.

A közkeletű vélekedés szerint a fővárosban – szemben a vidéki városokkal – a lokalitás szerepe az élet minden területén alacsonyabb. Ennek a rádiózási szokások ellentmondani látszanak, hiszen az országos adók mellett magas a lokális rádiók hallgatottsága. A 15 évnél idősebb budapesti lakosság körében minden második személy hallgatott budapesti rádiót (is), így ezek együttes hallgatottsága eléri a 725 ezer főt.



A hirdetők érdeklődésére leginkább számot tartó 18-49 éves korcsoportban a felmérés szerint kissé még népszerűbbek is a helyi adók, hiszen az átlagos napi együttes hallgatottságuk meghaladja az ötven százalékot (402 ezer fő).

A budapestiek számára a rádiózás egyrészt szórakozást, másrészt információszerzést is jelent. Ennek megfelelően a zenei országos és lokális rádiók hallgatottsága megközelíti a hatvan százalékot (873 ezer fő), s a 18-49 éves korosztály körében ez még magasabb, háromból két budapesti 18-49 éves lakos szokott naponta zenei rádiót hallgatni.



A zene mellett az informálódás is fontos elem, hiszen a fővárosiak harmada hallgat napi szinten elsősorban szöveges és/vagy közösségi tartalmakat sugárzó rádiókat.


A felmérés szerint a leghallgatottabb a Neo FM (288 ezer), a Rádió 1 (269 ezer), a Kossuth Rádió (268 ezer) és a Class FM (241 ezer) volt. A 18-49 éves korcsoporton belül viszont a Kossuth a 62 ezres hallgatottságával már igencsak lemaradt.

Hasonló a helyzet a sorban hatodik Klubrádió esetében is, mert azt a teljes felnőtt népességen belül 170 ezren hallgatják ugyan, de a „drága Bolgár úr” kedvelői közül 130 ezren az idősebb korcsoportokhoz tartoznak. Az ezzel a csatornával leginkább összehasonlítható Info Rádió esetében valamivel kedvezőbb a korosztályos megoszlás: az összesen 110 ezer hallgatónak csak alig több mint fele esik kívül a 18-49 éves népességhez.

A Lánchíd Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Bartók Rádió és a Klasszik Rádió hasonló cipőben jár. Például a Lánchíd Rádiónak ötből négy hallgatója múlt el 49 éves, s a korösszetétel a Bartók esetében is ehhez hasonlatos.

A TNS Hoffmann 2012. január 4 és 17. között a Kantar Media nemzetközi tapasztalatainak felhasználásával Budapesten, a 15 évnél idősebb lakosság körében végzett rádiós közönségmérést. A minta reprezentálta Budapest lakosságának 15 évnél idősebb népességét. A hibahatár a teljes népességre vetítve legfeljebb plusz-mínusz 2,7 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.