A koronatanú: Tomcat

A Székesfehérvári Városi Bíróságon pénteken folytatódott az úgynevezett kuruc.info-per. A tanúként beidézett Polgár Tamás - a Tomcat-ként ismert nemzeti radikális blogger - egyszerre mondott vád- és védőbeszédet.

Tanúk meghallgatásával folytatódott pénteken Székesfehérváron az úgynevezett kuruc.info-per, amelyben a Fővárosi Főügyészség személyes adatokkal való visszaéléssel, valamint nagy nyilvánosság előtt elkövetett jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolja M. Balázst, aki a vádirat szerint 2006-ban a kuruc.info főszerkesztője volt.

Amint arról beszámoltunk, a 2006 őszi budapesti zavargásokat követően négy fővárosi bíró és egy ügyész személyes adatai - lakcímük, mobiltelefonszámuk, egyiküknek a fényképe is - kerültek fel a kuruc.info weboldalra, amelynek következtében az érintett személyeket telefonon és levélben többen megfenyegették, zaklatták. Ugyanebben az időszakban a szélsőséges nézeteket propagáló portálon a zavargásokban résztvevőkkel szemben eljáró bírákat és ügyészeket több cikkben is hazaárulóknak, vérbíráknak titulálták.

A pénteki tárgyalási napon is megjelent M. Balázs, aki már a bírósági eljárás elején közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, mint ahogy az ügyészi, bírói és védői kérdésekre sem fog válaszolni. A vádlott egyik védője, Balsay Szabolcs ügyvéd kérdésünkre elmondta, ügyfele tagadja, hogy ő lett volna a kuruc.info főszerkesztője, és nem ismeri el a terhére rótt bűncselekmények elkövetését sem. Gaudi-Nagy Tamás, M. Balázs másik ügyvédje példátlannak nevezete, hogy a bíróság - a tárgyalás zavartalanságának biztosítására hivatkozva - nem engedélyezte hang- és képfelvételek rögzítését a tárgyalóteremben.

Az ügyészség részben arra a tényre alapozza a vádat, hogy a kuruc.info hirdetéseit a Hunmédia Kft. szervezi, ennek a cégnek pedig M. Balázs a többségi tulajdonosa és ügyvezetője. A vád koronatanúja pedig Polgár Tamás (Tomcat), aki maga jelentkezett az ügyészségen azzal, hogy tárgyi bizonyítékokkal tudja igazolni: a kérdéses időszakban valóban M. Balázs volt a kuruc.info főszerkesztője.

Polgár pénteki tanúvallomásának elején közölte: 2008 decembere óta perben és haragban áll a vádlottal, sőt mellette és ellene is elfogultnak érzi magát. Elfogadhatatlannak tartja például, hogy az inkriminált cikk miatt M. Balázst a vádlottak padjára ültették, mivel szerinte a bírák és az ügyészek adatainak közzététele, tevékenységüknek minősítése és bírálata semmilyen jogszabályt sem sértett. Ugyanakkor az is felháborította, hogy M. Balázs utólag nem vállalja a személyes felelősségét a kuruc.infon megjelent írások miatt, holott 2006 októberét megelőzően még büszke volt arra, hogy ő a weboldal főszerkesztője.

Polgár a bíróságon azt állította, 2005-ben egy tüntetésen ismerkedett meg M. Balázzsal, aki már akkor felvetette számára, hogy a kisebb nemzeti radiális weboldalakat egy kuruc.hu nevű hírportálon kellene egyesíteni. Polgár információi szerint a rövid életű kuruc.hu több szerkesztő közös munkájának eredményeként működött, ám a később létrejött kuruc.info tulajdonosa, szellemi vezére, egyben teljhatalmú főszerkesztője M. Balázs volt. Tomcat számos olyan cikket mutatott be a bíróság előtt, amelyek még 2006 ősze előtt jelentek meg a kuruc.infon, és azokon M. Balázs több alkalommal is főszerkesztőként jelölte meg magát. Polgár szerint a vádlott csak a 2006-os események után próbálta meg eltüntetni a nyomait a weboldalról, onnantól tagadta azt, hogy köze lenne a portálhoz.

Tomcat közölte: a kérdéses időszakban neki is volt szerkesztői hozzáférése a weboldalhoz - a jogosultságot biztosító belépési jelszót a vádlottól kapta -, sőt a vádiratban szereplő cikk elkészítésében is aktívan részt vett. (Önvallomása miatt elképzelhető, hogy hamarosan Polgár Tamás is a vádlottak padjára kerül.) Tomcat azt állította, a munkakapcsolatuk amiatt szűnt meg, hogy túl alacsonynak találta a kuruc.infon megjelent írások színvonalát. Két évvel később végleg megromlott a viszonyuk, amikor 2008 végén egy Polgár Tamást gyalázó írás jelent meg a weboldalon (Tomcat szerint Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének tollából), ami miatt a blogger személyiségi jogi pert is indított M. Balázs ellen.

Novák Előd pénteken az idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson. A per további tanúk és a sértettek meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.