A kormányváltás esélyéről is beszéltek volt liberális politikusok

Bírálták az Orbán-kormány első évének intézkedéseit a Republikon Intézet csütörtöki konferenciáján felszólaló volt szabad demokrata politikusok. A kormányváltás és egy új liberális párt esélyét eltérően ítélték meg.

Horn Gábor, az SZDSZ korábbi kampányfőnöke a Forradalom után? - Kormányértékelés liberális szemszögből című rendezvényen azt mondta: rossz az új alkotmány, rossz a médiatörvény, de ezzel együtt lehet élni. Az oktatási rendszer átalakítását azonban tragikusnak nevezte, mondván, hogy az az ország jövőjét veszélyezteti, mivel a következő kormány sem fog tudni változtatni rajta. Bírálta, hogy a kormányzati oktatáspolitika "szorgalmazza a szegregációt" és leszállítaná a tankötelezettséget.

Hasonlóan vélekedett Hodosán Róza volt SZDSZ-es parlamenti képviselő is, aki emellett a munkanélküli ellátás időtartamának csökkentését és a büntetőpolitika szigorítását kifogásolta.

Kákosy Csaba volt gazdasági miniszternek a legnagyobb csalódást a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése okozta, és bírálta a visszamenőleges hatályú különadók bevezetését.

Gavra Gábor, a Hírszerző főszerkesztője arról beszélt: veszélyes, hogy a kormány lényegében nem tudott mit kezdeni a paramilitáris szervezetekkel, miközben "összerúgta a port" a rendvédelmi dolgozókkal.

Arra, hogy mi tetszett neki az elmúlt egy évben, Kákosy Csaba úgy válaszolt: a Széll Kálmán Terv jó kérdéseket feszeget, de úgy vélte, számításai nem stimmelnek, így nem lesz megvalósítható.

Horn Gábor elmondta: helyénvaló, hogy a kormány eddig érinthetetproblémákhoz nyúl. Példaként a rendészeti dolgozók nyugdíjkedvezményeinek ügyét hozta, hangsúlyozva: nem gondolja, hogy az Orbán-kormány megfelelően kezelné ezt a kérdést, amit azonban mindenképp meg kell oldani. Helyesnek nevezte az adócsökkentést, a személyi jövedelemadó, a társasági adó és a tőkejövedelmek adójának közelítését is, megjegyezve: az egykulcsos adó okozta hátrányokat orvosolni kell, de nem az adórendszerben, hanem szociális intézkedésekkel. 

Gavra Gábor szerint az elmúlt év egyetlen pozitívuma, hogy nem Gyurcsány Ferenc kormányoz. Azt mondta: a kabinet ugyanakkor a Gyurcsány-kormány bukásához vezető minden hibát reprodukált, miközben az elmúlt húsz év számos értékét bontja le.

 A kormányváltás esélyeiről Hodosán Róza kifejtette: a Fidesz-KDNP valódi alternatíva híján egy egyfordulós választási rendszerben megtarthatja a hatalmat. Szerinte az MSZP és az LMP sem tűnik lehetséges váltópártnak, egy új liberális párt megerősödését pedig nem tartja valószínűnek.
 

Horn Gábor biztos benne, hogy az Orbán-kormány megbukik 2014-ben, elsősorban mert ugyanúgy a "félelemre épít, mint 1998 és 2002 között". Hozzátette: az elmúlt négy év és a környező országok példái is azt mutatják, hogy a pártrendszerekben rövid idő alatt nagy változások történhetnek. Az MSZP erejét jelzi - folytatta -, hogy még mindig egymillió szavazó áll mögötte, az egyfordulós választási rendszer pedig oda is vezethet, hogy a szocialista párt akár 32-35 százalékos eredménnyel nyerhet.

A volt szabad demokrata kampányfőnök nem zárta ki az MSZP és az LMP későbbi együttműködését, emlékeztetve, hogy az SZDSZ is sokáig idegenkedett a koalíciótól, majd "tizenkét évig ott mosolygott" a szocialisták mellett. Horn Gábor szerint az is elképzelhető, hogy a következő választásokig egy szabadpiacpárti liberális politikai erő jön létre.

Ez utóbbi lehetőséget Kákosy Csaba sem vetette el, megjegyezve: ehhez a liberálisoknak túl kellene lépniük személyes sérelmeiken, egymással szembeni ellenérzéseiken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.