A kormányt védi a Századvég

Eddig is tilos volt az utak mellett plakátolni, a kormány "csak pontosította a szabályt" - így reagált a kormány helyett a jogvédők bírálatára a Századvég.

Az eddigi szabályozás értelmében is tiltott volt választási plakátokat elhelyezni a közutak mentén, a héten életbe lépett kormányrendelet csak pontosította a korábbi szabályozást - közölte a Századvég Intézet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az intézet nyilatkozatával három jogvédő szervezet bírálatára reagált. A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet közleménye utal arra, hogy a héten életbe lépett kormányrendelet értelmében a választási plakátok nem jelenhetnek meg a villanyoszlopokon, közút felett vagy az úttest mellett. Álláspontjuk szerint ezzel szűkül a jelöltek és pártok politikai vitájának a lehetősége és a kampányolás szabadsága, ez pedig tovább rontja a választások tisztességességét. Azt írták, a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendeletet kiterjesztette a választási plakátokra is.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója közleményében azt írta, hogy a 2011-ben hatályba lépett szabályozás lényege, hogy a közutak mentén korlátozza azoknak a jelzéseknek, köztük a reklámtábláknak, hirdetéseknek a kihelyezését, amelyek alkalmasak lehetnek a közlekedők figyelmének elterelésére, vagy a közlekedésbiztonságot veszélyeztetnék. Közölte, ennek értelmében közúton, lakott területen kívül 50 méteren, míg autópálya, autóút vagy főútvonal mentén 100 méteren belül nem lehet elhelyezni reklám célú berendezéseket. Hozzátette: közvilágítási, valamint a villany- és telefonoszlopokra sem helyezhetők ki reklámok. Ezen túlmenően azonban a szabályozás lehetővé teszi a közterületi reklámozást. Emlékeztetett arra is, hogy a 2011-ben életbe lépett jogszabályt tavaly az Alkotmánybíróság is alkotmányosnak találta, és határozatában ésszerűnek mondta a szabályozást, hiszen a reklámfelületek elterelhetik a közlekedők figyelmét.

Utalt arra, hogy korábban is felmerült már egyfajta jogértelmezési kérdés azzal kapcsolatban, hogy a közutak menti reklámok korlátozása kiterjed-e a választási plakátokra, hirdetésekre is. Közölte, a Századvég álláspontja szerint már a korábbi szabályozás is kiterjedt a választási célú hirdetésekre is, hiszen a korábbi szabályozás is kimondta, hogy minden olyan reklámtábla korlátozás alá esik, amely "ideológiák, elvek, értékek, elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról" akarnak meggyőzni. A szabályozás tehát nemcsak a pártokra, hanem mindenkire, például a civil szervezetek által ilyen célból közzétett reklámokra is kiterjedt - írták.

Orbán Balázs szerint a héten hatályba lépett kormányrendelet csak a korábbi szabályozás pontosítását jelenti, és az lényegében kizárja az eltérő jogértelmezéseket.

A Századvég közleményében arra is felhívta a figyelmet: választási időszakban valóban kiemelt jelentősége van annak, hogy a jelöltek és jelölő szervezetek népszerűsítsék saját magukat, illetve nézeteiket, és fokozottan kell ügyelni arra, hogy milyen alkotmányos célok figyelembevételével lehet a szabályozást kialakítani. Azt azonban, hogy a véleménynyilvánítás és szólásszabadság hogyan valósul meg egy választási kampány során, leginkább a szabályozások összességében lehet értékelni, nem pedig egyes elemeiben. Hozzátette: a kampánycsend eltörlése például éppen a véleménynyilvánításhoz és információszabadsághoz való jog bővülését jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.